ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Nils-Olof Ollevik:Ingen har granskats så hårt som Antonov

Svårigheterna för Saab Automobile verkar aldrig ta slut. Saabs verksamhet liknar en hinderbana där det gäller att komma förbi det ena hindret svårare än det andra på kortast möjliga tid.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad
Annons

När Saabs låneutrymme till sist tillåts expandera så att biltillverkaren kan ta upp nya lån för att finansiera verksamheten ytterligare en tid kommer nästa problem, nämligen att få den mer än villige investeraren Vladimir Antonov godkänd även som ägare i Saab Automobile och inte bara till fabriksfastigheterna. Och som det inte vore nog att en part, till exempel Riksgälden, ska granska och godkänna honom ska dessutom ytterligare tre parter, den svenska regeringen, Europeiska Investeringsbanken, EIB, och den förre ägaren GM ge sitt godkännande.

Det märkliga i det upplägget är att samtliga fyra parter har vetorätt i frågan, det vill säga även om såväl den svenska staten genom Riksgälden och regeringen som garanterar lånen och långivaren EIB ger klartecken kan den förre ägaren GM säga nej och därmed stoppas Antonov och hans åtråvärda pengar från att hjälpa Saab över den akuta krisen.

Laddar…