ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Odla ananas och andra exotiska växter

Ta tillvara på kärnor och frön från fruktkorgen och odla exotiska växter på fönsterbrädan.
Ta tillvara på kärnor och frön från fruktkorgen och odla exotiska växter på fönsterbrädan. Foto: Eva Rönnblom

Att odla exotiska växter är lättare än man kan tro. Ät först upp frukterna i fruktskålen och peta sedan ner kärnor och frön i krukor med såjord. Snart spirar fina gröna plantor vilket gör susen för självförtroendet.

Agneta Ullenius
Publicerad
Annons

Bästa tiden att så är under senvinter och vår då dagarna blir längre och ljuset ökar från dag till dag. Mango, avokado, ananas och papaya är lätta att lyckas med. Men räkna inte med någon större fruktskörd utan se det som ett lustfyllt odlingsexperiment, råder Eva Rönnblom som i vår kommer ut med boken ”Så själv exotiska frukter”.

Alldeles bortsett från eventuell skördelycka är det ett stort nöje att odla exotiskt på fönsterbrädan. Det blir också en billig hobby eftersom plantorna kan odlas fram från vanliga frukter, antingen med frö/kärnor eller sticklingar. Men jorden måste vara varm så det gäller att försöka efterlikna ett någorlunda tropiskt klimat inomhus. På sommaren mår plantorna bra av att ställas ut på en väl skyddad och varm plats i trädgården. En inglasad balkong eller ett växthus är prima miljö för plantorna under de varmaste sommarmånaderna.

Laddar…