ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Japans Lady Gaga siktar mot väst

Hon kallas för Japans Lady Gaga, det 19-åriga popstjärnskottet Kyary Pamyu Pamyu. Med sin absurda electropop och psykedeliska klädstil har hon på kort tid blivit landets hippaste artist, liksom Harajukumodets allra främsta beskyddare. Nu siktar hon mot väst.

Jonas Cullberg, Erik Augustin Palm
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är söndag kväll i Tokyostadsdelen Harajuku: det japanska tonårsmodets och den rosafluffiga popkulturens Mecka. På den översta våningen i det kombinerade varuhuset och museet Laforet väntar ett par hundra lyckligt lottade som har kommit över biljetter till finalen av festivalen Harajuku kawaii. Merparten av besökarna på denna orgie i japansk gullighetspopulärkultur är flickor klädda i pastellfärgade dockklänningar, men några pojkar och vuxna män syns också. De är alla självutnämnda supernördar, med en gemensam idol: Kyary Pamyu Pamyu, popstjärnan som just nu är omöjlig att undvika på Tokyos gator.

Hon syns på affischer i tunnelbanan, jätteanslagstavlor och storbilds-tv-skärmar, omslag i tidningsställ och på de reklambussar som åker runt och spelar hennes musik genom enorma högtalarsystem. Ikväll ska Kyary Pamyu Pamyu göra en exklusiv minispelning efter festivalens officiella avslutningskonsert med tjejrockbandet Scandal. Att publiken inte är där för deras skull är påtagligt, de ropar efter Kyary Pamyu Pamyu mellan låtarna och när hon äntligen kliver upp på scenen blir det ännu tydligare varför.

Laddar…