Recension

Då var allt levande och lustigt. Om Clas Bjerkander linnélärjunge, präst och naturforskare i VästergötlandKerstin Ekman fascineras av en oansenlig man

Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978.
Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978. Foto: Bodil Bergqvist

Om Linnélärljungen Clas Bjerkander finns egentligen inte mycket att säga. Ändå studerar Kerstin Ekman hans liv minutiöst, för att inte säga överbeskyddande – och får mot oddsen ihop en riktig bladvändare. Therese Eriksson låter sig ryckas med.

Therese Eriksson
Publicerad
Annons

Upp ur det för oss fördunklade 1700-talet reser sig en till synes oansenlig figur. En präst och naturforskare, med blygsamt eftermäle och en livshistoria med få utsvävningar. Precis som han porträtteras på bokomslaget, är han som en silhuett av en människa vars gärning blivit bortglömd och vars inre liv i allt väsentligt förblir okänt. Clas Bjerkander – vem var han?

När romanförfattare ramlar över ett intressant människoöde har de för vana att skildra det i skönlitteraturens form. Kerstin Ekman gör precis tvärtom. När hon hittar sin 1700-talsfigur förhåller hon sig till kända fakta. Inte ens när dessa visar sig vara ganska bristfälliga faller hon för frestelsen att spekulera. Ekman närstuderar sin Bjerkander med samma sakliga noggrannhet som han själv studerade sin omvärld. Det går att läsa ”Då var allt levande och lustigt” som en diskret protest. Man kan ana en sträng röst här, en som talar om att ibland får man faktiskt hålla sig för god för att koka ihop de magra resterna av ett verkligt liv till en fantasifull festmåltid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons