ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Mjölkchoklad skyddar mot stroke

Lite choklad varje vecka minskar risken att drabbas av stroke, enligt en studie från Karolinska Institutet. Glädjande nog för alla mjölkchokladälskare verkar det inte spela någon roll om chokladen är ljus eller mörk.

Mikaela Åkerman
Publicerad
Nästan alla, åtminstone fyra av fem, vill ha mörk choklad och helst ska det var så hög cacaohalt som möjligt konstaterar Amir Resa och Alisa Samadinia som jobbar i en kaffe-och chokladbutik på Stockholms Central. Choklad är nyttigt för både hjärna och hjärta, men många ratar helst både den ljusa och framför allt vita chokladen för att man tror att det är för mycket socker i den. Men det förvånar mig inte att även den ljusa är nyttig för hjärtat, det har jag anat utan att veta det, säger Alisa Samadinia. Foto: INGVAR KARMHED

Att mörk choklad då och då kan vara nyttigt har vi hört förut. Tidigare forskning har visat att choklad kan bidra till den kardiovaskulära hälsan, men det här är första gången forskare funnit belägg för att choklad också kan bidra till en minskad risk för stroke hos män, enligt Susanna Larsson, docent i nutritionsepidemiolog, som lett forskningen.

– Det är den första studien av det här slaget som har gjorts på män. Sedan finns det studier som tittat på män och kvinnor ihop, men alla visar i princip samma sak och kan se en skyddande effekt, säger hon.

Den svenska studien, som bygger på enkätsvar från 37 000 män och publiceras i vetenskapstidskriften Neurology, visar också att chokladens kakaohalt inte verkar vara avgörande. En minskad risk för stroke kan ses även hos dem som föredrar mjölkchoklad framför mörkare varianter.

Som vanligt är det de så kallade flavonoiderna, antioxidanter som finns i kakao, som forskarna tror ligger bakom de positiva effekterna.

– Kvalitén är ungefär densamma i den mörka och ljusa chokladen. Eftersom det är dubbelt så hög halt av kakao i den mörka är det bara att äta dubbelt så mycket av den ljusa. Det påverkar inte förutom att man kanske går upp i vikt om man äter för mycket, säger Susanna Larsson.

De 37 103 män som ingick i studien var mellan 49 och 75 år. Deltagarna som åt den största mängden choklad, drygt 60 gram choklad i veckan, hade 17 procents lägre risk att drabbas av stroke jämfört med de som inte åt någon choklad alls.

För varje ökning av chokladkonsumtionen med 50 gram i veckan minskade strokerisken med ungefär 14 procent.

Hela 90 procent av den choklad deltagarna smaskade i sig var vanlig mjölkchoklad.

Även om resultaten är lovande vågar forskarna inte uppmana till några ökade konsumtioner. Forskarna kan helt enkelt inte utesluta att det är något annat än chokladen som är gynnsam.

– Det är fortfarande för få studier som har gjort för att man ska kunna ge några rekommendationer. Men vi kommer gå vidare och titta även på andra livsmedel som innehåller flavonoider.

LÄS MER:
Experter: Den chokladen är nyttigast

LÄS MER:
Maten som kan bota sjukdomar