Flera delstater vill avskaffa sydstatsflaggan

Guvernören Robert Bentley i Alabama, en annan stat med ett skamligt förflutet i rasfrågan, gav order på onsdagen om att alla fyra sydstatsflaggorna på området runt delstatsparlamentets byggnad skulle tas bort.
Guvernören Robert Bentley i Alabama, en annan stat med ett skamligt förflutet i rasfrågan, gav order på onsdagen om att alla fyra sydstatsflaggorna på området runt delstatsparlamentets byggnad skulle tas bort. Foto: Rainier Ehrhardt / TT

Nu ifrågasätts inte bara sydstatsflaggan, utan även andra symboler för de besegrade sydstaterna. Men rapporter kommer också om att Ku Klux Klan mobiliserar.

Publicerad
Annons

Mindre än en vecka efter den otäcka massakern i en kyrka i Charleston i South Carolina har allt gått precis tvärt emot den misstänkte skytten Dylann Roofs drömde om. Han ville ha ett raskrig och svepte sig i sydstatsflaggan. Istället bemöts han av ett förakt och en enighet om att USA inte längre kan tillåta en symbol som är stötande för miljoner svarta – och vita.

Spekulationerna om orsakerna till den här snabba kursändringen slutar oftast i att de nio människorna mördades i en kyrkolokal en helt vanlig vardag när de samlats för att läsa Bibeln. Dessutom hade de, som ofta i svarta kyrkor i Södern, välkomnat främlingen som dök upp oanmäld.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons