Carolina Frände – en vital kraft för teatern

2012 års Thaliapristagare: Carolina Frände, konstnärlig ledare för Stadsteatern i Skärholmen.
2012 års Thaliapristagare: Carolina Frände, konstnärlig ledare för Stadsteatern i Skärholmen. Foto: DAN HANSSON

Carolina Frände får SvD:s Thaliapris 2012 för att ha skapat vital, angelägen scenkonst för barn och unga i Skärholmen. Ikväll delas priset ut efter föreställningen Barnen ifrån Frostmofjället, en sagoresa om rotlöshet. Teman som identitet och makt genomsyrar även Frändes rosade uppsättning Gertrude Stein på Stockholms stadsteater.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Klivet kan tyckas långt från Skärholmens torg med sitt mångkulturella folkliv in till det snöiga, vindpinade Fattigsverige så som det skildras i Carolina Frändes infallsrika uppsättning Barnen ifrån Frostmofjället, byggd på Laura Fitinghoffs klassiker från 1907. Men att mitt bland 120 skolbarn uppleva denna sceniska roadmovie om en syskonskara på flykt, är en påminnelse om teaterns och den goda berättelsens kraft. Det kniper till i tårkanaler och mage.

Efteråt trängs barnen i teaterfoajén för att få program och autografer av skådespelarna. Särskilt flockas de runt Gullspira, den talföra geten som spelas av den reslige Robert Fux. Häpnadsväckande självklart förenar han djur, primadonna och modersgestalt till en varmhjärtad hen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons