”Av allt i världen är vi bräckligast”

På torsdag tar Herta Müller emot 2009 års Nobelpris i litteratur. Med sig i bagaget har hon en nyskriven essä om näsdukens betydelse i glädje och sorg. SvD har träffat den något trötta men energiska författaren i hennes hemstad Berlin.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

Berlin, Herta Müllers hemstad, hälsar välkommen med klarblå himmel och fräsch vinterkyla, delar av Kurfürstendamm har ifört sig julskrud, marknadskänsla och tingeltangel. Platsen runt Gedächtniskirche är därför svårframkomlig, men i ett av gathörnen ligger en av bokhandelskedjan Hugendubels affärer. I skyltfönstret har Herta Müller uppenbarligen fått ge plats åt Barack Obama. Dock, under de två månader som gått sedan det offentliggjordes att hon fått Nobelpriset i litteratur har försäljningen ökat märkbart. En trappa upp på den välsorterade skönlitterära avdelningen finns ett rikligt urval av hennes böcker i pocket och inbundet.

– Efter Nobelpriset var det som en explosion men nu har förstås försäljningen gått ned lite. Men jag tror att hon sålt mer än tidigare års Nobelpristagare. Hon skriver på tyska och är från Berlin, det gör mycket. Tidigare var hon mer kännarnas författare men nu vill många läsa henne, berättar bokhandelsbiträdet Herr Warnecke som dock inte är auktoriserad att lämna ut några försäljningssiffror.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons