Ångande ugn i hetluften

Värmevurm Svenskarnas vurm för påkostade kök har fått tillverkarna att satsa på mer än bara borstat stål och introducera teknik som tidigare enbart fanns i krogköken. Tillsammans med den kände kocken Andreas Hedlund orienterar vi i djungeln av induktion, varmluft och ånga.

Publicerad
Annons

Andreas Hedlund har nyss flyttat från Oaxens skärgårdskrog till Pontus in the Greenhouse på Skeppsbron. Han blev Årets kock 2002 och har lagat mat i tv. Även privat lagar han mat till sig och flickvännen. Och han är mycket intresserad av nya typer av spisar och ugnar.

Induktionshäll. Den verkliga teknikrevolutionen i köket på senare år. Elektromagnetism värmer kastrullerna, som måste ha magnetisk botten för att fungera. Det blir bara varmt på just den plats du ställer kastrullen och hällen svalnar omedelbart om du lyfter kastrullen. Du kan lägga handen där den stått utan att bränna dig.
Induktionshällen värmer maten snabbare än en vanlig glashäll och är därmed energisnålare. Eftersom den inte ger någon eftervärme kan du reglera temperaturen som med en gasspis. Priserna varierar från 7 000 upp till 20 000 kronor för en häll enbart.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons