Sjöstedt: "Orbán ska inte komma undan med naken rasism"

På tisdag träffar statsminister Stefan Löfven Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill att Stefan Löfven ska driva frågan om sanktioner mot Ungern och premiärminister Viktor Orbán som han menar visat "en naken rasism".

– Sverige borde ta ledningen i att näpsa Ungern, säger Sjöstedt till SvD.

Hannes Delling
Publicerad
Annons
Jonas Sjöstedt. Foto: Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Tyskland tar emot flest flyktingar i EU och på tisdag ska Stefan Löfven och Angela Merkel träffas igen för att tala om hur EU kan reformera asylmottagandet som många menar har kollapsat.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill skicka med ett budskap till Löfven som han hoppas att statsministern ska ta upp med den tyske förbundskanslern. Bakgrunden är det stängsel som Ungern byggt för att stänga ute flyktingar, uttalanden från premiärminister Viktor Orbán samt det kaos som nu sker på tågstationen i Budapest där tusentals flyende hålls kvar.

– Orbán ska inte få komma undan med naken rasism och att behandla flyktingar på det sättet, säger Jonas Sjöstedt till SvD.

Han vill att Löfven ska tala om Ungern med Merkel.

– Sverige borde ta ledningen i att näpsa Ungern. Det som Ungern har gjort är oförenligt med mänskliga rättigheter. Det är inte rimligt att komma undan med det, säger Jonas Sjöstedt.

– Löfven bör diskutera sanktioner mot Ungern med Merkel på tisdag.

Jonas Sjöstedt är annars imponerad över hur Angela Merkel och Tyskland har "visat vägen" i flyktingfrågan.

– Jag hoppas att Löfven ska bli lika tydlig som Merkel, som trots att hon är Kristdemokrat, sa att om vi kunde rädda bankerna så kan vi rädda flyktingarna, säger Sjöstedt.

Han menar att Tyskland och Sverige tar ett stort ansvar och att Löfven måste "kliva ut" på arenan.

– Det är så att tillsammans kan EU lösa det här ganska enkelt, men ett eller två länder har svårt att lösa det ensamma.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons