Recension

The giftSommarens rysare är här

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Rysare har blivit mer eller mindre synonymt med senare års serieproduktion av amerikanska tonårsskräckisar, filmer som handlar om en inspelning av en skräckfilm på ett college, som handlar om en inspelning av en... När publiken skrattar istället för att skrika betyder det komedi, inte skräck. Bort det. I The gift finns inget ironiskt leende. Här placeras publiken direkt i ett nattligt mangroveträsk, där vi bara kan ana vad som har utspelat sig bland alligatorplasken och fågelskriken. En hastig glimt av något otäckt sätter snabbt småpratarna i salongen på plats. Regissören Sam Raimi har lång erfarenhet av att skrämma upp publiken, från de enklare Evil dead-filmerna till den mer sofistikerade En enkel plan med Bill Paxton och Billy Bob Thornton.
The gift utspelar sig i Georgia någon gång på 50-talet, vilket betyder att det är befolkat av fala kvinnor, illvilliga rednecks och perversa typer men också av sköra själar med begåvning för det övernaturliga. De enda som saknas i denna helvita produktion är afroamerikanerna som torde vara i majoritet i sydstaterna.
The gift handlar om förmågan att kunna se in i såväl det förflutna som i framtiden. Det är Cate Blanchett, som spelade den oförglömliga Elizabeth, som besitter gåvan. Och därmed är filmen räddad. För Cate Blanchett är en av sin generations mest mångsidiga och talangfulla skådespelerskor.
Här spelar hon änka med tre minderåriga söner ­ maken omkom i en industriolycka ­ som försörjer sig på att läsa i kort. Hon kan inte förlåta sig själv att hon lät mannen gå till sitt arbete trots onda aningar. Men för sin omgivning är hon stadens själ (eller snarare terapeut), som en av hennes kunder uttrycker det. Hon tolkar sina besökares pågående bekymmer mer än siar om deras framtid. Av sina belackare anklagas hon förstås för att vara häxa.
En ung vacker kvinna försvinner oförklarligt. När inget annat hjälper tvingas polisen att be Annie om hjälp. Hon ”ser” mordplatsen i en dröm, som visar sig vara den rätta. En mördare utses. Men Annie känner att allt inte står rätt till.
För en van biobesökare är de falska spåren inte svåra att genomskåda. Här handlar det om formulär 1 A.

Det som ändå gör The gift sevärd är den fina konstellationen av skådespelare i icke förväntade roller. Keanu Reeves gör för en gångs skull inte en stilig actionhjälte utan en riktigt otäck hustrumisshandlare. Hilary Swank, som vann en Oscar för sin karska tjejkille i Boys don't cry, spelar hans rädda och skräckslagna hustru. Den gode Greg Kinnear från Livet från den ljusa sidan spelar dubiös fästman och Vännersläktingen Giovanni Ribisi nervig psykopat. Men framförallt handlar det om Cate Blanchett. Till synes helt osminkad med stripigt hår och klädd i mjukiskläder kan hon bara genom skiftningarna i sitt ansikte framkalla mer skräck än alla oväder, mardrömmar och övernaturligheter tillsammans. Cate Blanchett är definitivt sommarens rysare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons