”Det här är precis det vi har befarat”

FRA samarbetar med USA om att hacka sig in i datorer, enligt dokument från Edward Snowden. Nu ifrågasätts om den svenska underrättelsetjänstens gemensamma operationer med andra länder är lagliga.

– Det här är precis det vi har befarat. Dels att FRA skickar iväg mängder av obearbetad rådata och dels att man ägnar sig åt aktiv signalspaning. Det måste man starkt ifrågasatta om det är i överensstämmelse med gällande lagstiftning, säger Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg till TT.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

SVT:s Uppdrag granskning har fått ta del av uppgifter som läckts av Snowden, avhoppad anställd på USA:s underrättelsetjänst NSA.

Inför ett möte med FRA i april i år skriver NSA om ”Quantum project”. Quantum är ett kraftfullt system för dataintrång, där datorer kapas och information samlas in. Det framgår att NSA samarbetar med den brittiska motsvarigheten GCHQ och svenska FRA. Dataintrång kan jämföras med hur man ”på den analoga tiden” tog sig in i kommunikationssystem och knäckte koder, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Men lagen släpar efter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons