Fansens favoriter hatas av kritikerna

SLAGPÅSE. En ny bok om Carola beskriver fansens kärlek – och kritikernas skällsord. Liksom många andra ständigt sågade artister har schlagerstjärnan brutit mot den goda smakens viktigaste regel. Hon har vägrat vara subtil.

Adam Svanell
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Töntig. Präktigt sliskig. Helt outhärdlig. I boken Främling citeras fler nedlåtande omdömen om Carola Häggkvist än man kan räkna. Kulturjournalisterna Andreas Ekström och Johanna Koljonen har skrivit en bok om sångerskans konstnärskap snarare än om hennes privatliv – en enkel idé som ändå blir ny när den tillämpas på någon vars artisteri sällan tas på allvar. Ett återkommande tema i boken är just vad författarna ser som ett utbrett förminskande.

När de själva får gåshud av Carolas krogshow på Tyrol svarar kritikerna med ljumma betyg. En intervjuperson förklarar att han får fler negativa kommentarer när han kommer ut som Carolafan än när han berättar att han är gay. En svensk partiledare säger att sångerskan ”utstrålar lika mycket vänlighet och värme som ett par hajögon på en diskbänk av rostfritt stål”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons