Experter inte så säkra efter alla tidigare larm

Först var det sars, därefter fågelinfluensan och nu är det åter dags för krigsrubriker, alarmerande bilder på munskyddsförsedda personer, katastrofmöten med smittskyddsmyndigheter, tilltagande oro och osäkerhet. Har svininfluensan i Mexiko och USA startat den där fruktade och väl marknadsförda pandemin eller vad är det som händer?

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Kanske har experterna blivit litet försiktigare efter de tvärsäkra larmen om att miljontals människor skulle dö för fyra år sedan när paniken runt fågelinfluensan var som mest hysterisk. Denna gång, när hotet om ett nytt smittsamt virus på nytt håller på att växa till global stormstyrka bara på några dagar, är ödmjukheten litet större och frågorna fortfarande fler än svaren. Det finns i huvudsak två faktorer som kan tala för en pandemirisk:


H1N1 är otvetydigt ett nytt virus som inte funnits tidigare. Det mesta om viruset finns redan ute på nätet: utseende, arvmassans sammansättning och andra faktorer. Analyserna hittills visar att det är uppbyggt av genetiskt material från två svinvirusvarianter, ett tidigare mänskligt influensavirus och ett fågelvirus.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons