ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Carolina Neurath:

”Dagens riskkapitalister inte lika riskbenägna”

Carolina Neurath

I dag vill alla vara entreprenörer, men färre vill vara med och finansiera dem. Frågan är vem som stöttar morgondagens företagare. Länge sågs det som de svenska riskkapitalisternas uppgift – i dag står mycket av hoppet till utländska investerare.

Carolina Neurath
Publicerad

Ordet riskkapitalist har blivit ett slagträ i den politiska debatten. Men för några år sedan var bilden av riskkapitalister en annan. Bakom ett nytt bolag fanns en entreprenör som sådde själva fröet medan riskkapitalisterna var med och höll i vattenkannan. Riskkapitalisterna vattnade ibland dyrbara droppar när det behövdes, sedan fick man vara med och plocka blommorna när de väl slagit ut. Ett optimalt teamwork. Så fungerar det ibland fortfarande, men i betydligt mindre omfattning.

Samma år som finanskrisen bröt ut, 2008, investerades 4,8 miljarder kronor i nystartade bolag. Sedan dess har alla pilar pekat nedåt varje år. Investeringarna från riskkapitalister minskar, och i fjol investerades bara 1,8 miljarder kronor i nystartade bolag, ett fall med över 60 procent. Men det är inte så att riskkapitalister som grupp håller på att tyna bort, de som sitter på mest pengar har bara ett annat fokus.

Laddar…