Så blir du din egen vinmakare

Druvblandade viner finns med varierat resultat. Men att själv ge sig på att mixa är det få som vågar. För att vår respekt för vin är så stor. Därför ger Mikael Mölstad uppgiften att göra ditt eget Bordeauxvin.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Kanske har du talangen att blanda ihop ett bra vin? Det är bara att sätta igång. Foto: COLOURBOX

SMAKSUCCÉ

Många svenskar tar vin på stort allvar. Och många är otroligt vetgiriga. Studieförbundsandan svävar över oss alla. Jag tror inte det finns så många allmänt vinpålästa människor i något annat land – i procent av befolkningen. Munskänkarna med sina 23 000 medlemmar är otvivelaktigt världens största ideella vinorganisation.

Jag tycker dock att vi har en överdriven respekt för vin. Själv har jag bott utomlands i vinproducerande trakter i många år - så denna oskuld har jag blivit av med för länge sedan.

Första gången jag blandade ihop en Bordeaux och ett Bourgognevin inför några vinkännares ögon trodde de jag hade blivit totalknäpp. Så illa var det inte – jag var bara nyfiken på hur de båda storheterna skulle dofta och smaka ihop. Resultatet blev inte lyckat. Den finstämda pinot-druvans bärighet trampades ner totalt av cabernet-druvans läderstövlar och kryddörtiga svartavinbärsmarmelad. Men nu vet jag det.

Annons
Annons

En Bordeaux och ett vin från norra Rhône är dock intressant. Syrah-druvan matchar utan problem Médocblandningens merlot och caberneter. Det blir ett bredare vin i doften med lite vitpepprighet och skogssvamp.

En druvcocktail är dock inte alltid till sin fördel. Det vet alla som provat en del Nya Världen-experiment på blå druvor från olika länder i Europa. Eller när det kombineras riesling och sauvignon blanc med chardonnay i tron att tre toppdruvor blir ett supertoppvin. Det funkar inte.

Men om du druckit viner från södra Rhône i det område som kallas påvens nya slott, dvs Châteauneuf-du-Pape så vet du att många druvor i samma glas kan bli fantastiskt. Châteauneuf-du-Pape är det område i Frankrike där mest druvor är tillåtna – hela tretton stycken, både blåa och gröna. Syrah och grenache har du säkert hört namnet på – men knappast bourboulenc eller picardan.

I Châteauneuf-du-Pape får man blanda druvorna precis som man vill i både rött och vitt vin. En sådan frihet finns heller ingen annanstans i Frankrike. En druvcocktail som de i Châteauneuf-du-Pape kan vara helt formidabel om det görs på rätt sätt. Mästare i klassen är familjen Perrin på Château Beaucastel. De har dessutom alla tretton tillåtna druvor i sitt vin.

Kanske har du talangen att blanda ihop ett bra vin? Det är bara att sätta igång. Själv var jag en gång på vinblandarkurs med Lars Torstenson, vår svenske flying winemaker. Han gav mig uppgiften att blanda ihop ett hyggligt vin av fem grundviner, varav ett var lätt oxiderat. Tanken var att imitera en vinmakares dilemma där han varje år måste bli av med överblivet vin. På något sätt måste det bli säljbart. Det var en både skojig och nyttig övning. Mitt egenblandade vin fick till och med godkänt av vinmakare Torstenson.

Annons
Annons

Vill du prova på vinblandandets konst kan du börja med att göra ditt eget Bordeauxvin. Oortodoxt – men väldigt kul. Skaffa en flaska av vardera cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Du ska alltså köpa viner som är druvrena. Skaffa sedan ett lämpligt Médocvin med denna druvblandning att jämföra med – exempelvis
Château la Tour de By (nr 3083). Kolla på Systembolagets webbplats, där finns procentsatserna av de ingående druvorna. Sedan är det bara att blanda. Vad händer t ex om man drar på lite extra med cabernet franc? Hur mycket merlot är gott?

Jag har gjort den här övningen några gånger och det är alltid succé. Och det botar definitivt all överdriven respekt för de fina vinerna. Och så ska det vara.

Sju bra endruvsviner

Betyg: 6 av 6

Alamos Malbec

89 kr, Mendoza, Argentina, 6670, Rött Fruktigt & Smakrikt

Malbec är en vanlig hjälpdruva i Bordeaux – och nationaldruva i Argentina. Mycket mörka bär med lakrits och skogstoner.

Betyg: 5 av 6

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

74 kr, Chile, 2962, Rött Fruktigt & Smakrikt

Det är svårt att hitta druvtypiska cabernet sauvignon – här finns dock det mesta av svarta vinbär, kryddörter och fattoner.

Betyg: 5 av 6

MontGras Reserva Merlot

89 kr, Chile 6516, Rött Fruktigt & Smakrikt

Plommonsyltighet med örtighet och gärna toner av råbiff är typiskt för merlot – här med inslag av rostade fat och lite mynta.

Betyg: 5 av 6

Château Gratien

89 kr, Loire, Frankrike, 2236, Rött Kryddigt & Mustigt

Rena cabernet franc-viner är ovanliga, utom i franska Loire. Här bjuds på rik örtig frukt med kartiga toner och doft av lagerblad.

Betyg: 6 av 6

Tahbilk Marsanne

89 kr, Victoria, Australien, 6406, Vitt Torrt Friskt & Fruktigt

En spännande druva med ursprung i norra Rhône. Rik frukt med melon, honung, citrus och toner av vax. Vinner mycket på lagring.

Betyg: 6 av 6

Tim Adams Semillon

139 kr, South Australia, Australien, 99129, Vitt Torrt Fylligt & Smakrikt

En bordeauxdruva som är ovanlig i ren form som torrt vin. Plommonfruktig med grapefrukt, fat och toner av paraffin.

Betyg: 5 av 6

McManis Viognier

89 kr, Kalifornien, USA, 6290, Vitt Torrt Fylligt & Smakrikt

Viognier har blivit populär i Kalifornien – men kommer från norra Rhône. Rikt aprikosfruktig med äppeltoner och trevlig fatkaraktär.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons