Atomic blondeEtt fyrverkeri av spektakulära våldsamheter

Charlize Theron och Sofia Boutella i ”Atomic blonde”.
Charlize Theron och Sofia Boutella i ”Atomic blonde”. Foto: Jonathan Prime/TT

Kameran älskar att följa varje kurva i Charlize Therons kropp för att noga dokumentera varje bula och blåmärke som uppkommit i kamp med agentens muskulösa motståndare. Actionscenerna och Therons buttra charm imponerar i denna hårdkokta bagatell.

Publicerad
Annons

Det är tysk höst 1989, marken under muren genom Berlin signalerar ett annalkande skalv. Agenter med diffusa lojaliteter rör sig omkring och över gränser av olika slag, topphemliga dokument i mikroformat är på drift och någonstans i det brittiska underrättelsemaskineriet döljer sig en mullvad. Sägs det.

Detta kunde vara ett upplägg för ännu en dystert grubblande Le Carré-studie i otaliga nyanser av grått, men ”Atomic blonde” är i sanning någonting annat: ett fyrverkeri av spektakulära, neongnistrande våldsamheter som möjligen pågår något längre än vad som är tillrådligt men som i gengäld överträffar det mesta i genren i kraft av teknisk virtuositet och en rent vanvettig frenesi. Filmen, liksom dess hjältinna MI6-agenten Lorraine Broughton (Charlize Theron), skyr allt vad moderation heter och bankar besinningslöst på allt som rör sig till dess att allt motstånd har upphört.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons