Kvinnor tar större roll i jihad i Europa

Polis patrullerar vid Eiffeltornet i Paris. Förra året greps en kvinnlig terrorcell, som planerade dåd i Paris och enligt åklagare var styrd av IS-grupper i Syrien. Arkivbild.
Polis patrullerar vid Eiffeltornet i Paris. Förra året greps en kvinnlig terrorcell, som planerade dåd i Paris och enligt åklagare var styrd av IS-grupper i Syrien. Arkivbild. Foto: Francois Mori/AP/TT

De används för terrorfinansiering, som kurirer – eller så drömmer de om att själva genomföra blodiga dåd. När säkerhetstjänsterna varit upptagna med att hålla ögonen på misstänkta män har kvinnliga jihadister blivit allt mer aktiva i Europa.

TT
Publicerad
Annons

Det tog bara en höst för den femtonåriga flickan att radikaliseras. Hon började bygga bomber, kontaktade själv Islamiska staten (IS) på nätet och planerade dåd mot två skolor i Danmark. Hon greps dock innan hon hann sätta planerna i verket och dömdes tidigare i år till fängelse för förberedelse till terrorbrott.

– Man ska inte se det som att kvinnor har passiva roller, utan de är aktiva på olika sätt. Främst är det kvinnor som radikaliseras på hemmaplan, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons