Reportage

”Moder Teresa fortfarande närvarande i våra liv”

Foto: Bikas Das/TT

Den 4 september blir Moder Teresa officiellt ett katolskt helgon. Men många menar att det är fel och vill spräcka myten om den osjälviska nunnan.

SvD har besökt den östindiska staden Calcutta där den albanska kvinnan hjälpte fattiga, sjuka och föräldralösa barn i decennier.

Publicerad
Annons

CALCUTTA ”Mother house!”, ”Mother house!”. Så fort rickshaw-förarna får syn på en västerlänning kring bohemkvarteren Sudder Street är de ivriga att erbjuda skjuts till favoritturistmålet i Calcutta: den vitmålade cementbyggnaden där Moder Teresa bodde i över fyrtio år. Klostret är fortfarande hem för drygt hundra vitklädda nunnor som lever efter moderns övertygelse om att följa löften om kyskhet, fattigdom och lydnad och att gratis hjälpa de allra fattigaste.

– Gud skapade oss för att älska och bli älskade. Det är det viktigaste som Moder Teresa har lärt oss. Hon är fortfarande närvarande i våra liv och över hela världen, säger nunnan syster Ita som visar oss runt och som ursprungligen kommer från den amerikanska delstaten Indiana.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons