Albert HerringSkickliga sångare i frigörelseopera

Anna-Maria Krawe, Ulrika Skarby, Ole Aleksander Bang (Albert Herring) och AnnLouice Lögdlund.
Anna-Maria Krawe, Ulrika Skarby, Ole Aleksander Bang (Albert Herring) och AnnLouice Lögdlund. Foto: Mats Bäcker

Benjamin Brittens komma ut-opera är väl omhändertagen i Karlstad. En spänstig orkester och fina sångare ger dramat lokal prägel.

Bo Löfvendahl
Publicerad
Annons

Med jättelika korsstygn hälsar ridån välkommen till Laxfors ”kommunen med fri parkering i hela stan”. Laxfors, det är Värmlandsoperans version av Benjamin Brittens Loxford, en håla där årets majdrottning ska väljas enligt gammal tradition bland bygdens oskuldsfulla flickor. Problemet är bara att det inte finns några som är tillräckligt oskyldiga för valkommittén, så till slut ser de sig tvungna att ta en ung man i stället - den blyge Albert Herring, som är grönsakshandlarbiträde och hårt hållen av sin mamma. I värmländsk tappning handlar det i stället om val till årets Lucia. Albert har fått det svenska namnet Strömming och arbetar i en tobaksaffär, bekant ör Karlstadborna.

Brittens opera hade premiär 1947 men utspelar sig kring förra sekelskiftet. Regissören Dan Turdén, ledare för fria operagruppen Kamraterna, har flyttat berättelsen i både tid och rum. Han låter alltsammans utspela sig kring en bygdegård i vår egen tid. Där finns folkhemsmarkörer som patriotiska citat från Heidenstam, kungaporträtt samt ett svartvitt fotografi av (värmlänningen) Tage Erlander. Det ger tillfälle till rader av skojiga infall men också vissa grundläggande problem. Förväntningarna på sedesamt beteende skulle kanske vara trovärdiga hos någon extrem, religiös sekt men knappast bland värmländska kommunalpolitiker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons