Elisabet Carlberg var klubbmästare för Täbymoderaterna när Stig Engström var vice klubbmästare.
Elisabet Carlberg var klubbmästare för Täbymoderaterna när Stig Engström var vice klubbmästare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Drevs lokalpolitikern Stig Engström av Palmehat?

Var det Palmehat som drev Stig Engström? Mannen som åklagare nu pekat ut som misstänkt för Palmemordet var moderat lokalpolitiker i Täby på 1980-talet. SvD har talat med hans vänner från tiden då han var politiskt aktiv.

Uppdaterad
Publicerad

Moderatvillan i Täby norr om Stockholm finns fortfarande, den ligger längst bort på en återvändsgata nära centrum med flervåningshus runtom. Från början hade partiet den på ett rivningskontrakt för att det skulle byggas i närheten, men den blev kvar.

Uppför den långa stentrappan från vägen till det oansenliga huset i skogsbrynet gick Stig Engström i början av 1980-talet. När han stängde ytterdörren bakom sig befann han sig i ett av Moderaternas starkaste fästen i Sverige. Det talas till och med om ”Moderatklanen” i Täby. Långt senare skulle högprofilerade moderater som Fredrik Reinfeldt, Filippa Reinfeldt och Irene Svenonius använda Täby som bas.