RecensionNya romaner

TritonusKulturmannen betalar priset för sin framgång

Kjell Westö, född 1961 i Helsingfors, är känd för sina romaner om Helsingfors. Nya ”Tritonus” utspelar sig i finska skärgården.
Kjell Westö, född 1961 i Helsingfors, är känd för sina romaner om Helsingfors. Nya ”Tritonus” utspelar sig i finska skärgården. Foto: Thron Ullberg

Dirigenten har stått på de stora scenerna men efter en metoo-anklagelse drar han sig tillbaka till den finska skärgården. ”Kjell Westö visar återigen prov på sin förmåga att fånga tidsstämningar och skapa fullödiga porträtt av människor”, skriver Yukiko Duke om nya romanen ”Tritonus”.

Yukiko Duke
Publicerad
Annons

Det är inte lätt att tycka om Thomas Brander, huvudpersonen i Kjell Westös nya roman Tritonus. Han framstår närmast som ett skolboksexempel på begreppet ”kulturman”: en fåfäng, äregirig och elitistisk dirigent, som hänsynslöst utnyttjar människor för att uppnå sina mål. Brander har tillhört de efterfrågade på de stora, internationella musikscenerna, men när romanen tar sin början befinner sig hans karriär i brant nedförsbacke. Yngre, mer karismatiska kollegor har börjat ta över såväl dirigentens gamla kärlekar som de åtråvärda uppdrag han tidigare skulle ha varit självskriven för. En vag metoo-anklagelse – riktad mot honom av en hämndlysten tidigare flickvän – gör inte saken bättre. Dirigenten tröstar sig genom att bygga ett palats i den finska skärgården, där drar han sig undan världen och slickar sina sår. 

Brander döper sitt grandiosa skrytbygge till Casa Tritonus, ett namn som anspelar på havsguden Poseidons son Triton – men även på en musikalisk term. Inom musiken betecknar tritonus det dissonanta ”djävulsintervallet”, de särskilt missljudande ackord som bland annat används i skräckfilmsmusik för att framkalla obehagskänslor. Valet av namn visar sig bli mer passande än vad dirigenten tänkt sig; Casa Tritonus skapar dissonans på fler plan än det rent arkitektoniska i det lilla skärgårdssamhället.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons