14-åriga Sakeus driver egen nyhetssajt

För Sakeus är det viktigt med trovärdiga nyheter som intresserar läsarna. Därför har han startat egna nyhetssajten Arvikamagasinet.

Annie Ericsson
Publicerad
Sakeus är ute och pratar med människor och fotograferar händelser. Sen skriver han sina artiklar hemma. Foto: Privat

Drivkraften kommer från hans intresse för nyheter. Sakeus är nyfiken på samhället och vill förstå vad som händer och hur det påverkar människor i deras vardag. Speciellt intresserad är han av lokala händelser.

– Jag tycker att det är intressant att prata med ”vanliga” personer som inte är högt uppsatta eller kända. Det är roligare att lyfta fram och skriva om det lokala, säger Sakeus.

Han kollar och läser nyheter varje dag och försöker publicera artiklar så ofta han kan. Många av idéerna kommer från myndigheter eller lokala medier i Arvika och Värmland. Men han har också några helt egna idéer som han vill genomföra.

– Jag gillar originella och glada nyheter. Det är roligt med reportage om sådant som ingen annan skrivit om tidigare. Jag har planer på att göra några intervjuer som jag själv tycker är spännande.

Sakeus har också skickat in egna foton av nyhetshändelser till andra medier. Foto: Tage Bäck

Sakeus tänker också utveckla sin hemsida från att vara enbart skrivna artiklar. Han tycker att lokala medier har för lite rörligt innehåll, till exempel video.

– Jag tänker göra några filmade reportage när det är större händelser. De ska ligga tillsammans med artiklarna på hemsidan, förklarar han.

Sakeus skrev och fotograferade redan innan han startade Arvikamagasinet i januari.

Han har lärt sig en del via skolan eftersom han går i en klass med inriktning mot digitalisering. Där lärde han sig till exempel att bygga en hemsida.

På arvikamagasinet.com kan du följa Sakeus nyhetsflöde. Arvikamagasinet finns också på Facebook och Instagram.

Han vill inspirera andra unga att ta del av nyheter och journalistik från trovärdiga källor.

– Ungdomar får ofta sina nyheter från sociala medier och de är inte alltid pålitliga. Jag vill få unga intresserade via mina egna sociala medier eftersom det är viktigt med nyheter som är baserade på fakta, förklarar han.

Får uppskattning

Han får positiva kommentarer från sina läsare som tycker att han gör ett bra jobb.

– Det roligaste är själva skrivandet och responsen. Jag har fått meddelanden på sociala medier och även på mejl där folk skriver att de uppskattar Arvikamagasinet.

Prenumerera på SvD Junior junior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons