Romantiker gjorde föraktad epok folkkär

Installation under Medeltidsveckan i Visby.
Installation under Medeltidsveckan i Visby. Foto: André Maslennikov/TT

Än en gång har medeltiden tagit över Visby, vars Medeltidsvecka lockar tiotusentals besökare. Och Visbyborna är inte ensamma om att ordna medeltidsmarknad och tornerspel – runt om i Europa finns det gott om liknande tillställningar. Men varför hyllar man just denna epok?

Dick Harrison
Publicerad
Annons

För att finna svaret får vi gå tillbaka till uppfinningen av medeltidsbegreppet. Den latinska termen media aetas – ”tiden mitt emellan” – som gav upphov till ”medeltiden”, lanserades på 1300- och 1400-talen i Italien som benämning på perioden mellan antikens undergång och vad man uppfattade som dess ”pånyttfödelse” (rinascita, renässans). I de blomstrande italienska renässansmiljöerna var det kutym att se ned på media aetas. Ett fåtal röster gjorde sig visserligen hörda till försvar för den blomstrande kyrkliga kulturen under högmedeltiden, till exempel skolastik och katedralbyggande, men de flesta som yttrade sig i frågan var negativa.

Attityden hade kommit för att stanna. Under 1500-talet fick den näring av den protestantiska kritiken mot den medeltida påvekyrkan och dess korruption. Det intellektuella medeltidsföraktet nådde sin höjdpunkt 1700-talet, då upplysningsfilosoferna förkastade dess, som man ansåg, obotliga anda av vidskeplighet. Men sedan vände vinden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons