SD:s misstroende mot Johansson

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 11 november. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot Morgan Johansson. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras att Sverigedemokraterna kommer att rikta misstroendeförklaring mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på onsdag med hänvisning till bland annat våldsutvecklingen i Malmö. Det är ett beslut som också Moderaterna i dag har meddelat att de ställer sig bakom.

"Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Antingen gör en minister sitt jobb, eller så tar man konsekvenserna och avgår", sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Misstroendeförklaring är en grundlagsfäst säkerhetsventil för att riksdagen ska kunna avsätta ministrar som den inte längre har förtroende för. Det krävs att en majoritet av riksdagens ledamöter, alltså 175 eller fler, röstar ja för att ministern ska avgå och talmannen kan då friställa riksdagsledamoten i fråga. Sedan 1980 har riksdagen röstat om misstroendeförklaring nio gånger. Den senaste var riktad mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, för hur hon hanterat Försäkringskassans GD:s Ann Marie Begler avgång. Men Centerpartiet lade ner sina röster, och Strandhäll kunde sitta kvar.

Faktum är att en misstroendeförklaring aldrig har gått igenom riksdagen. De statistiska oddsen ligger alltså kraftigt emot SD i den här frågan.

Så varför gör partiet som det gör? Vinner man mer i förtroende på att visa god vilja, än man förlorar på att visa sig tandlös? Ledarsidans Lydia Wålsten och Karl Sigfrid diskuterar tillsammans med Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån och Mikael Sandström, tidigare bland annat statssekreterare och idag kanslichef för Moderaterna i Stockholms stad.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons