Stockholms första kattcafé Java Whiskers öppnade 16 februari på Surbrunnsgatan 48. Katterna kommer från Solgläntans katthem och går att adoptera.
Stockholms första kattcafé Java Whiskers öppnade 16 februari på Surbrunnsgatan 48. Katterna kommer från Solgläntans katthem och går att adoptera. Foto: Carolina Byrmo/TT

Visste du att katter är tvåspråkiga?

Länge lade forskningen om djurs beteenden tonvikten på aggressioner och försvar av revir. Men nyare forskning visar att bilden av katten som enstöring inte är hela sanningen – tillgivenhet och samarbete mellan katter är vanligt förekommande.

Publicerad

Katters och människors sinnesintryck skiljer sig åt. Katter har bättre luktsinne och hörsel, medan synen är sämre än människors i dagsljus, bättre i mörker och främst inställd på rörelse – de är ursprungligen jägare. Precis som när det gäller hundar har dofter stor betydelse för hur de uppfattar sin sociala omgivning. Urin och avföring ger information om vem som har varit i närheten och används för att avgränsa revir. Katter avger också dofter genom att stryka sig mot något eller någon. De har ett luktorgan i munnen, och när de uppfattar en stark doft rynkar de på nosen och andas med öppen mun, vilket kallas för att flema.