ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lek och revolt i pjäs för de yngsta

Unga Klara tacklar maktstrukturer mellan stora och små i pjäsen "För att jag säger det". "Någon gång slutade det med att barnen sprang runt på scengolvet och lekte själva", säger regissören Farnaz Arbabi.
Unga Klara tacklar maktstrukturer mellan stora och små i pjäsen "För att jag säger det". "Någon gång slutade det med att barnen sprang runt på scengolvet och lekte själva", säger regissören Farnaz Arbabi. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Barnen är de i samhället som har minst makt över sina liv. Men i deras lek finns subversiv kraft och uppror. Det menar Farnaz Arbabi som regisserar Unga Klaras nya teaterföreställning "För att jag säger det".

Björn Berglund/TT
Publicerad
Annons

Pjäsen riktar sig till 3–5-åringar och utforskar maktförhållandet mellan barn och vuxna. Titeln anspelar på den ovillkorliga lydnad som många stora väntar sig av de små.

– Vi vuxna tycker inte att vi behöver förklara för barn varför de ska göra saker, det ska räcka med att vi säger det. Det är en idé om att avkräva lydnad, som är det yttersta tecknet på makt. Vi vill att barn ska bli diskuterande, samhällsmedvetna, kritiska medborgare – men oss ska de lyda, säger Farnaz Arbabi.

Laddar…