RecensionTv-serier

Störst av alltKlumpig svensk premiär på Netflix – blir såpopera

Hanna Ardéhn gör en storartad insats i ”Störst av allt”.
Hanna Ardéhn gör en storartad insats i ”Störst av allt”. Foto: Johan Paulin/Netflix

Netflix första svenska serie är här. Men håller den måttet? SvD:s Elias Björkman ser en produktion fylld av plågsamt övertydlig dialog och klumpiga personporträtt. Hur länge kommer publiken egentligen stå ut med Netflix jämngråa mellansegment?

Elias Björkman
Publicerad
Annons

Vi lever i den bästa av tv-tider: tv-seriernas guldålder, peak tv. Men trots att det aldrig tidigare har producerats så mycket tv-innehåll som nu är det ändå ont om de verkliga topparna. Det mesta är hantverksmässigt oklanderligt men märkligt ofta tråkigt, konformt och inlemmat i Netflixfabrikens berättar- och stilmallar.

Peak tv-begreppet har också kommit att ifrågasättas på senare tid. Streamingtjänster som Netflix tycks tänja ut sitt material just för att fylla det ständigt glupande behovet av mer innehåll. Serier som i allt väsentligt ser bra ut, är välspelade och underhållande blir ändå inte den där omvälvande upplevelsen när historierna kavlas ut över alltför många avsnitt. Sådant som förr i tiden hade varit en miniserier är i dag en hel regelrätt säsong på tio avsnitt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons