ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Eurovision Song Contest ställs in

The Mamas, vinnare av Malodifestivalen.
The Mamas, vinnare av Malodifestivalen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Årets upplaga av Eurovision Song Contest ställs in, meddelar organisationen EBU, (European Broadcasting Union) på Twitter.

– Det är fullständigt förståeligt och helt rätt beslut, säger Christer Björkman.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

"Det är med stort beklagande vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in."

"Osäkerheten som skapats med anledning av spridningen av covid-19 i Europa och restriktionerna som införts av regeringarna i medlemsländerna och av nederländska myndigheter gör att EBU har tagit det svåra beslutet att det är omöjligt att fortsätta med evenemanget som planerat", skriver organisationen på Twitter.

Tävlingen skulle ha ägt rum den 12–16 maj i Rotterdam.

Beslutet att ställa in Eurovision Song Contest var rätt och väntat, enligt Christer Björkman, Sveriges delegationschef för tävlingen.

– Det är fullständigt förståeligt och helt rätt beslut, så klart. Det här är inte en stund för självömkan, det gäller bara att acceptera beslutet, kavla upp ärmarna och gå vidare, säger han.

– Man har bearbetat det här under två veckors tid, där man har märkt att det accelererar så oerhört fort. Gräns efter gräns stängs. Det var ju oundvikligt.

I Nederländerna infördes i förra veckan ett förbud mot folksamlingar större än 100 personer för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet gäller i första hand månaden ut.

Annons
Annons

Diskussioner pågår om huruvida Rotterdam ska få arrangera tävlingen nästa år i stället, skriver EBU.

Sveriges framröstade representanter i tävlingen, The Mamas, berättar för TT att de respekterar beslutet.

"Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med 'Move'. Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta. För om vi hjälps åt i denna svåra tid kommer det också att resultera i något gott till slut", säger medlemmarna Ashley Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna i en skriftlig kommentar till TT.

Kultur- och nöjesjournalisten Hanna Fahl, på DN, är inte förvånad över beslutet att Eurovision Song Contest ställs in.

– Det hade varit fullkomligt omöjligt att hålla Eurovision med publik och förmodligen också att samla alla artister från 41 olika länder på samma ställe. Däremot tycker jag att det är tråkigt att man inte tar tillfället att genomföra en annan form av tävling, säger hon, och fortsätter:

– Man hade kunnat tänka sig en lösning där artister uppträder via länk eller till och med spela upp klipp från de nationella uttagningarna. Hade man kört så i år hade tävlingsaspekten blivit mindre viktig.

Christer Björkman tycker även han att alternativa lösningar borde ha diskuterats mer.

– Jag tänker att man hade kunnat sitta i en studio med max tio personer i Stockholm och varit länkade till Rotterdam. Vi hade kunnat tävla, antingen via en liten scen i vår studio eller att alla hade gjort en musikvideo. Det hade varit genomförbart, och jag tycker att det hade varit ett alternativ för att fortsätta förena Europa, särskilt i en stund som denna, säger han.

Annons