Gustaf Schröder, Johnny Lindblad och Daniel Herbertsson flyttar långsamt patienten från flygplanet till den väntande ambulansen. SvD har som enda journalister fått följa hur en patient intensivvårdas i flyg och sedan i specialambulans.
Gustaf Schröder, Johnny Lindblad och Daniel Herbertsson flyttar långsamt patienten från flygplanet till den väntande ambulansen. SvD har som enda journalister fått följa hur en patient intensivvårdas i flyg och sedan i specialambulans. Foto: Staffan Löwstedt

De intensivvårdar sjuka – på flera tusen meters höjd

De allra svårast sjuka i covid-19 kan bara flyttas med flyg och specialambulans. SvD har fått följa när en patient intensivvårdas tusentals meter uppe i luften – och sedan på motorvägen.

Text: Åsa Erlandsson. Foto: Staffan Löwstedt, Magnus Hjalmarson Neideman.
Publicerad

Egentligen hade anestesiläkaren Gustaf Schröder, 62 år, trappat ner men när pandemin slog till ville han rycka in och göra nytta. Nu sitter han tusentals meter uppe i luften i ett ambulansflygplan, iklädd en mintgrön skyddsoverall, munskydd, genomskinligt visir och plasthandskar.

Blicken faller på den nedsövda patienten som ligger under slangar, bälten och annan utrustning på den avancerade båren. De är nästan jämngamla. Ändå är Gustaf Schröder inte rädd i det trånga utrymmet, han känner sig inpackad och trygg. Utanför skiner solen genom molnstrimmorna, nedanför börjar hus och bilar avteckna sig som små legobitar. Snart ska planet landa på Arlanda flygplats.