Har Stockholm världens vackraste t-bana?

Stockholms tunnelbana har kallats världens största konstgalleri. Drygt 90 av de 100 tunnelbanestationerna i Stockholm har utsmyckats med skulptur, måleri, keramik och mosaik. Tillsammans bildar de världens längsta konstutställning. SvD kultur har listat några av de mest sevärda.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Kungsträdgårdens tunnelbanestation den station som ligger djupast av alla stationer i Stockholm. Det är också en av de mest spektakulärt utformade stationerna. Konstnären Ulrik Samuelson inspirerades av forna och nuvarande Kungsträdgården men flyttade allt ner 29 meter under jorden. Här finns avgjutningar av skulpturer som en gång suttit på slottet Makalös, som låg vid platsen för nuvarande Karl XII:s torg. Palatset uppfördes 1635–1643 och revs efter en brand 1825. En förstenad almstam påminner om slaget om almarna i Kungsan 1971 och här finns också ett vattenfall i berget.

Utanför de konstnärliga utsmyckningarna finns även andra attraktioner: 2012, undersöktes droppstenarna som finns på väggarna tillsammans med de mossor och smådjur som lever där. Forskarna återupptäckte bland annat gruvdvärgspindel som inte finns någon annanstans i Sverige och tuffkuddmossa som inte har dokumenterats i Stockholmstrakten sedan 1930-talet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons