Foto: Foto: Emrah Gurel, Petros Karadjias Video from DHA Illustration Staffan Löwstedt

Mustafa Can: Därför röstar människor för en diktator

Om Turkiet säger ”ja” i söndagens folkomröstning har världen fått en ny diktator. Blir det ett ”nej” kommer Erdoğan att driva landet djupare i fördärvet tills ”nej” blir ett ”ja”.

Uppdaterad
Publicerad

I två veckor har jag ringt runt till släktingar, barndomsvänner och bekanta i turkiska Kurdistan för att diskutera morgondagens folkomröstning om ”ja” eller ”nej” till presidentstyre. De tänker rösta för en grundlagsändring som innebär att parlamentarismen ersätts med exekutiv makt åt Recep Tayyip Erdoğan, vars presidentämbete idag formellt är ceremoniellt.

Samma Erdoğan som satte landet i brand efter valet i juni 2015, där prokurdiska HDP kom in i parlamentet och omkullkastade presidentens planer på total makt. Presidenten förvandlade Turkiet till världens största fängelse för journalister, konstnärer och akademiker. Hundratusentals människor – allt från kurdiska lokalpolitiker och människorättskämpar till åklagare, poliser, vaktmästare och fotbollsdomare – har sparkats från sina jobb, står under åtal eller sitter i fängelse.