Det våras för den kurviga modellen
Magasinomslag och catwalks ger allt mer utrymme åt modeller som bär större storlek än 34. SPG:s Sofia Hedström förklarar varför.
Plötsligt syns kläder i större storlek än 34 på såväl catwalken som på Vogue-omslag, och svenska Sabina Karlsson är en av modellerna som leder vägen för den nya demokratiska modetrenden. Under den senaste modeveckan i New York gick Sabina visningar för märken som Christian Siriano, Chromat och J.Crew. Hon var dock långt ifrån ensam. 26 modeller i det som inom modevärlden anses vara ”storlek större” fick chans att jobba under veckan vilken vanligtvis bara erbjuder arbetstillfällen för kvinnor i storlek 34.
Sabina började jobba som modell när hon var fyra år, gick sedan vidare till vad hon själv kallar ”smal modell” innan hon 2010 gav upp dieterna och den konstanta kampen mot sin egen kropp. Hon hamnade på prestigeagenturen Fords så kallade plus size-avdelning och jobbade till en början bara med särskilda märken som gör kläder i större omfång än 34. Men för ungefär tre år sedan började något hända. Amerikanska Glamour placerade Sabina på omslaget, L’Oréal anlitade henne för en skönhetskampanj och Vogue skrev ett reportage om den svenska modellen. Just nu jobbar hon för Nike och syns i Lindex vårkampanj.
– När man tittar tillbaka på den här perioden om några år kommer man inte förstå varför modeller som ser olika ut inte blandades tidigare, säger Sabina.
Själv gillar hon inte termen plus size och menar att det är förlegat att dela upp modeller efter storlek. Idén att det ska finnas plats för olika typer av modeller samtidigt – på catwalken, i modejobb och i reklamkampanjer – är en stor trend i modebranschen den här våren. På senaste Vogue-omslaget syns exempelvis Ashley Graham sporta storlek 44 tillsammans med sex andra modeller. Rubriken lyder ”Women rule”, ”kvinnor äger”.
Den här säsongen var valet av catwalkmodeller i New York ovanligt mångsidigt. Men även i andra städer valde designers modeller som traditionellt inte brukar visa modehusens kläder, däribland Dolce & Gabbana som i en backstageintervju motiverade modellvalet med att ”människors karaktär är det viktigaste”. Sabina tror att öppenheten för olika kroppstyper, etniciteter och åldrar är en följd av sociala medier.
– Tack vare Instagram ser vi numera olika typer av människor i bikini. Jag tror att människor är trötta på det ensidiga och retuscherade, folk är mer bildvana i dag och har högre krav på äkthet.
Det är ingen tillfällighet att modebranschens skönhetsideal vidgas just nu. I USA shoppar 65 procent av alla kvinnor kläder i vad som benämns som plus size; förra året omsatte segmentet 17 miljarder dollar. Enligt marknadsanalysföretaget Mintel har kvinnor i storlekar över 34 tidigare inte köpt lika mycket kläder som kvinnor i mindre storlekar. Nu pågår dock ett skifte där kvinnor efterfrågar kläder med hög modegrad oavsett vilken storlek de önskar dem i. Antagligen är det just därför Nike precis släppt en kollektion med trendiga träningskläder i utökade dimensioner och designers som Prabal Gurung gör samarbetskollektioner med så-kallade plus size-märken som Lane Bryant.
Svenskfödda Inga Eiriksdottir syns regelbundet i Ralph Lauren-kampanjer. För tre år sedan startade hon organisationen Alda tillsammans med fyra andra modeller, däribland ovan nämnda Ashley Graham. Idén med Alda var att modellerna som grupp skulle få större inflytande över agenturer och märken, vilket de framförallt gjort via sin agentur IMG.
– Den största förändringen har skett det senaste året, i dag tar modellagenturer kontakt med märken och föreslår andra modeller. De kan till och med vara påstridiga och förklara varför det är viktigt att vi syns, säger inga Eiriksdottir.
Inga tycker att provplaggen fortfarande görs i för små storlekar, men menar att det blir allt vanligare att plagg i varierande mått sys upp inför visningar. Alda-gruppen knyts ofta till events och Inga berättar att en trend är att synas i träningssammanhang.
– Att vara hälsosam är en stor grej, oavsett storlek. Många märken hör av sig till oss och vill att vi ska vara med i sportsammanhang, som att göra framträdanden på träningspass.
Förutom Nikes nya träningskollektion är det även tydligt att tidningar som Shape och Women’s health tänkt om och börjat använda sportiga omslagsmodeller med kurvor. Även om Karl Lagerfeld både sagt att Adele är ”för tjock” och att ingen vill se ”tjocka modeller” på catwalken, är det få designers som i dag vågar strunta i den inkluderande modetrenden. Det handlar trots allt om pengar – och det vore direkt dumt att nonchalera 65 procent av den amerikanska marknaden.