Recension

Michael Strunge. En biografiVerkligheten bakom myten Strunge

Tommy Olofsson
Publicerad
Annons

”Kanske kommer lättheten alltför lätt, när rusen duggar alltför tätt”, säger F P Jac till sin diktarkollega och generationskamrat Michael Strunge i radiopjäsen ”Som om at vi ikke var plot nok”, i bokform publicerad av Borgen för halvtannat år sedan.
Pjäsen handlar om vänskapen mellan Strunge och den något äldre Jac alltifrån deras första möte hemma hos Poul Borum, och följer dem sedan från deras debuter tills de etablerar sig som poetiska fixstjärnor och ungdomsidoler, ända fram till Michael Strunges självmord våren 1986.

Pjäsen är skriven av F P Jac själv, och det är han som fäller den inledningsvis citerade repliken när Strunge kommer och hälsar på honom på sjukhuset, där en darrig Jac har hamnat efter en period av alltför vidlyftigt alkoholintag.
F P Jac och Michael Strunge var kanske inte de allra främsta i den generation av danska poeter som vällde fram i början av 80-talet och kom att bidra till att man talade om en ny guldålder inom dansk poesi. Pia Tafdrup, Søren Ulrik Thomsen och Bo Green Jensen har väl i varje fall på papperet åstadkommit mer, men som scenpersonligheter var den oftast berusade men frustande vitale Jac och den bildsköne charmören och upptågsmakaren Michael Strunge oslagbara.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons