Mina önskningar till Systembolaget

Hur skulle du vilja att Systembolaget var? I dagarna ska en förstudie om nämnda bolags framtid vara klar. Mikael Mölstad har en del önskemål som han listar här.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
I dessa dagar arbetas det intensivt i olika arbetsgrupper på Systembolaget. Till sommaren ska nämligen en förstudie vara klar om det som ska bli framtidens Systembolag. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
I dessa dagar arbetas det intensivt i olika arbetsgrupper på Systembolaget. Till sommaren ska nämligen en förstudie vara klar om det som ska bli framtidens Systembolag.
I dessa dagar arbetas det intensivt i olika arbetsgrupper på Systembolaget. Till sommaren ska nämligen en förstudie vara klar om det som ska bli framtidens Systembolag. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

FÖRÄNDRING

Systembolagets försäljningsmonopol av alkohol har upphört sedan flera år. Idag är det fritt fram att sälja alkohol på postorder från utlandet med leverans hem till dörren. Bara skatter och avgifter betalas.

Det hela kan egentligen sammanfattas så här: Systembolaget kan bara bestå så länge svenska folket gillar det. Mikael Mölstad

Däremot har Systembolaget fortfarande monopol på försäljning av alkohol via butik. Detta monopol ska dock värnas till varje pris. Nu aviseras därför en kulturrevolution – eller snarare en total makeover mot framtidens Systembolag.

Ja, nog har det hänt en del sedan det moderna Systembolaget bildades 1955. Från luggslitna bakgatsbutiker till upplysta shoppingtempel. Till och med EU-inträdet 1995 klarade Systembolaget galant. De fick behålla sitt monopol mot att alla andra alkoholmonopol skrotades – import, tillverkning, distribution och försäljning till restauranger.

Annons
Annons

Systembolaget fick behålla sitt monopol därför att svenska statens argument om bättre folkhälsa bet på tjänstemännen inom EU. Motprestationen är att Systembolaget inte får diskriminera EU-företag till förmån för svenska företag. Dessutom får inte Systembolagets ställning på marknaden urholkas så att folkhälsoargumentet faller platt till marken.

Det hela kan egentligen sammanfattas så här: Systembolaget kan bara bestå så länge svenska folket gillar det.

Med detta som bakgrund förstår du kanske varför Systembolaget måste tänka på sin image – att ta hand om både anställda, kunder och leverantörer. Ja, som alla andra företag, får man hoppas.

I dessa dagar arbetas det intensivt i olika arbetsgrupper på Systembolaget. Till sommaren ska nämligen en förstudie vara klar om det som ska bli framtidens Systembolag. Vd Magdalena Gerger har redan meddelat de som jobbar med projektet: våga tänka nytt.

Hur ska då Systembolaget bli bättre? Ja, här är några av mina tankar kring framtiden för vårt alkoholmonopol.

Det viktigaste för mig är ett mer kundanpassat sortiment. Jag vill ha större flexibilitet och mer dynamik. Det betyder att Systembolagets inköpare får bli snabbare på att lansera produkter som de vill köpa in. Som det är nu kan det ta mer än ett år för denna process. Ett år är alldeles för lång tid för att kunna leverera samma vin som man offererat. Vin är ju ändå en form av färskvara.

Flexibilitet och dynamik betyder också att butikerna måste få större möjlighet att ta in varor styrda av kundefterfrågan där butiken ligger. Det innebär mer makt åt butikschefen och dennes anställda. Det betyder också att alla stenhårda regler som styr vilka varor som hamnar i vilka butiker måste skrotas. Ett vin från beställningssortiment kan då få en lokal efterfrågan i någon butik och därmed ta sig in på hyllorna.

Jag tror att ju mer rörelse det blir bland lanseringar centralt och flaskor på hyllorna lokalt desto gladare blir alla vinvänner. Alla de som är nyfikna och vill prova nya viner. Och dessutom tror jag det gör att även mindre aktörer får en större chans att lyckas – eller misslyckas på ett ärligt sätt.

Visst kommer det att kräva ännu mer utbildning av butikspersonalen när de ska lära sig lyssna mer på kunden. Men däri ligger också framtiden.

Framtidens Systembolag måste också inkludera en ännu bättre webbplats där man kan beställa alla viner och kunna betala dem på nätet. Och varför inte hemleverans också? Bara ålderskontrollen kan skötas.

Mycket av detta kan bli verklighet om några år. Och vips kan vårt detaljhandelsmonopol för alkohol bli ännu folkkärare.

Vad har du själv för idéer? Mejla mig så ska jag återkomma i ämnet.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons