Krönika
Färre antal glas men bättre innehåll. Mikael Mölstad har stora förhoppningar på vårt förhållande till alkohol och lugnar: Vinet tar inte slut i år heller.
Hur tänker du kring alkoholdrycker 2014? Kanske har du redan inkluderat dem bland nyårslöftena? Men oavsett ditt beslut kommer vi alla att ändra vårt förhållande till alkohol. Det märks inte nästa vecka men kanske om ett år. Här är några av mina sanningar och förhoppningar inför 2014.
I år blir det än mer accepterat att avstå från alkohol. Ingen blir mobbad för att de har valt att inte dricka vin, sprit och öl – just den dagen eller för alltid, oavsett anledning. Vi svenskar blir äntligen vuxna en modern alkoholkultur där var och en får bestämma själv.
En god sida av detta är att vårt helgdrickande minskar. I år kommer vi att unna oss godare drycker på helgen men i stället i mindre volym. Det barbariska helgsupandet försvinner helt. Egentligen borde det ha försvunnit tillsammans med fattig-Sverige redan för hundra år sedan.
I år kommer i stället fler och fler att unna sig ett glas vin till onsdagsköttbullarna. Men det blir bara ett glas, inte starten på en festkväll. Är det kanske vinets 5:2-idé som slår igenom? Inte två dagars drickande och fem dagars total avhållsamhet utan måttligt i fem dagar och två dagar avhållsamhet.
2014 blir också året då vi söker oss tillbaka till Europas vingårdar, i synnerhet de franska. Vi vill ha mer koll på ursprunget och hur vinet är gjort och då ligger Frankrike bra till. De ekologiska vinerna slår igenom på bred front. I synnerhet som europeiska ekoviner nu måste deklareras som helt ekologiskt producerade åtminstone från skörden 2012.
Denna trend resulterar i att våra viner blir mindre uppumpade med alkohol och smaker. Vi vill dricka lättare viner där man inte känner sig mätt efter första klunken. I den allmänna hälsotrenden går vi också mer mot vita viner. Fler känsliga personer upptäcker att de mår bättre av vitt då de bara innehåller en bråkdel av de allergener som finns i röda viner. Samtidigt upplevs vitt vin som lättare och fräschare, vilket passar bättre i de nya dietfilosofierna.
Nya vinproducerande länder dyker inte upp på bred front. Även om Kina och Indien står i tur för storskalig vinproduktion kommer det att ta längre tid innan de etablerar sig. Däremot har de gamla sovjetstaterna med Ryssland och Georgien stora chanser om de bara får ordning på politiken. Räkna även med att brasilianska viner blir betydligt fler. Inte till följd av fotbolls-VM eller för att landet har fantastiska förutsättningar för vinproduktion. Här handlar det om att exporten av Gripenplan har en märklig förmåga att sätta fart på Systembolagets offertförfrågningar. Det var ingen tillfällighet att Sydafrika levererade mer vin till Sverige än något annat land under flera år.
Men kommer det kanske bli vinbrist i stället? I höstas basunerade ett amerikanskt undersökningsföretag ut att världen dricker mer vin än vad som produceras. En dyster framtid målades upp. Hela rapporten spreds av medier över världen som en absolut sanning. Jag kan lugna alla med att marknadskrafterna kommer att ordna till detta. Orsaken är egentligen enkel.
I Europa har vi i årtionden haft en gigantisk överproduktion av druvvin i gamla vingårdar av dålig kvalitet. Detta har EU nu rättat till. Nu växer arealerna, men i moderna vingårdar med hållbar kvalitet. Samtidigt ökar skördarna i Europa, 2013 lär bli ett rekordår. De växande storkonsumenterna Kina och USA ökar dessutom ständigt sin vinproduktion.
Å andra sidan kommer vi här hemma i Sverige att dricka mindre mängd vin totalt men bättre och godare. Eller hur?
Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.
Bra vita viner i nya årgångar
Trio 2012
81 kr, Casablanca, Chile, 2196, vitt torrt friskt & fruktigt
Chilenskt på en druvtrio som passar ihop. Örtig äpplighet med nötiga toner och fetkryddig rik smak. Perfekt till ugnsbakad fisk.
Clos Henri 2012
151 kr, Marlborough, Nya Zeeland, 6402, vitt torrt friskt & fruktigt
En fransk sauvignon blanc-specialist gör sitt bästa på Nya Zeeland: örtig, syrlig mineralton med bitterkryddig stram frukt.
Simonsig Chardonnay 2013
91 kr, Kapprovinsen, Sydafrika, 2032, vitt torrt fylligt & smakrikt
Lyxig budgetchardonnay med allt på plats av tropisk frukt, smörig nötighet och mjukt bitter ekton. Perfekt vin till en kycklinggryta.