Gemenskapen inte självklar för alla

NY SERIE. Vita svenskar vill inte prata om sin hudfärg. De med mörk hy kan öppet säga att de känner sig utanför i Sverige. Men vad finns där innanför? Något slags gemenskap som bygger på svenskhet? Forskarna som inleder vår serie säger att det beror på vem som får frågan.

Publicerad
När 21-åriga stockholmarna Petra Isaksson, Kimi Enger, Linda Fagerlind och Olle Brüntesson hör ordet svenskhet tänker de på ”landet lagom”. Svenskar är ganska privata, och man talar sällan om religion och politik, är deras bild. ”Svenskar vågar inte vara extrema åt något håll, man ska inte sticka ut.”

När 21-åriga stockholmarna Petra Isaksson, Kimi Enger, Linda Fagerlind och Olle Brüntesson hör ordet svenskhet tänker de på ”landet lagom”. Svenskar är ganska privata, och man talar sällan om religion och politik, är deras bild. ”Svenskar vågar inte vara extrema åt något håll, man ska inte sticka ut.”

Foto: TOMAS ONEBORG
Karina Ledet, 38 år, Frankrike (t v) och 
Robin Knight, 36 år, Stockholm
– Det är svårt att veta vad det är. Kanske traditioner som hur vi firar midsommar? Även om många kulturer är blandade här kanske svenskhet är de som är födda i Sverige, säger Karina Ledet. 
– Att det finns solidaritet i samhället och solidaritetstänkande. Vi har mycket kontakt med naturen och är mycket ute i naturen. Den negativa sidan är att vi är konflikträdda. Vi vågar inte diskutera allt utan rädsla, vilket skapar missförstånd. Vi vill gärna vara så vänliga mot varandra, säger Robin Knight.

Karina Ledet, 38 år, Frankrike (t v) och Robin Knight, 36 år, Stockholm – Det är svårt att veta vad det är. Kanske traditioner som hur vi firar midsommar? Även om många kulturer är blandade här kanske svenskhet är de som är födda i Sverige, säger Karina Ledet. – Att det finns solidaritet i samhället och solidaritetstänkande. Vi har mycket kontakt med naturen och är mycket ute i naturen. Den negativa sidan är att vi är konflikträdda. Vi vågar inte diskutera allt utan rädsla, vilket skapar missförstånd. Vi vill gärna vara så vänliga mot varandra, säger Robin Knight.

Foto: ANGELICA ZANDER
Babisto Suleman, 32 år, Benin
– På tunnelbanan märker man att svenskar aldrig sätter sig bredvid en. De föredrar att sätta sig på någon annan ledig plats. Och skulle de sitta på sätet framför tittar de en aldrig i ögonen.

Babisto Suleman, 32 år, Benin – På tunnelbanan märker man att svenskar aldrig sätter sig bredvid en. De föredrar att sätta sig på någon annan ledig plats. Och skulle de sitta på sätet framför tittar de en aldrig i ögonen.

Foto: ANGELICA ZANDER
Diana Sealise, 35 år, Argentina
– De är blyga och väldigt artiga. De säger aldrig vad de tycker. Ändå märker man på ansikts­uttrycken om de inte gillar ens åsikt. De dricker mycket alkohol och måste bli berusade innan de kan dansa. Och så är de allmänbildade.

Diana Sealise, 35 år, Argentina – De är blyga och väldigt artiga. De säger aldrig vad de tycker. Ändå märker man på ansikts­uttrycken om de inte gillar ens åsikt. De dricker mycket alkohol och måste bli berusade innan de kan dansa. Och så är de allmänbildade.

Foto: ANGELICA ZANDER
Kilich Sheriff, 55 år, Stockholm
– Svenskar är ett väldigt ensamt folk. De pratar med sig själva, bestämmer med sig själva. Det finns inga djupt svenska traditioner. Och så tar de inte hand om sina familjer.

Kilich Sheriff, 55 år, Stockholm – Svenskar är ett väldigt ensamt folk. De pratar med sig själva, bestämmer med sig själva. Det finns inga djupt svenska traditioner. Och så tar de inte hand om sina familjer.

Foto: ANGELICA ZANDER
Shodoul Sabaana, 19 år, Gävle
– Mångfald är svenskhet för mig. Men vad 
är typiskt svenskt? Jag skulle säga att det är 
jantelagen.

Shodoul Sabaana, 19 år, Gävle – Mångfald är svenskhet för mig. Men vad är typiskt svenskt? Jag skulle säga att det är jantelagen.

Foto: ANGELICA ZANDER
Annons

Det enda officiella kriteriet för svenskhet är det svenska medborgarskapet. Ändå kan man mycket väl tillhöra den svenska nationen men betraktas som icke-svensk. Ett märkligt klingande efternamn, tal med en nyskapande ordföljd eller ett utseende från annorlundastans kan göra att man direkt placeras utanför många människors mentala gränser för vilka som är svenskar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons