Skymningsstunder är ”som en liten bit av död”

Moa Gammel
Moa Gammel Foto: Dan Hansson

Skådespelaren Moa Gammel nominerar ”skymning”, ett ord som hon tycker är både vackert och sorgligt på samma gång. ”Skymning är för mig ett tillstånd som förebådar slutet”, säger hon.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

När jag var liten fanns det ett barnprogram som hette ”Skymningssagor”. I vinjetten åkte ett litet ensamt leksakståg runt, runt en liten stad och till det klingade en sorgsen enkel melodi. Jag tror att det var första gången jag upplevde att något väldigt vackert kunde kännas sorgligt på samma gång. Jag ville hitta tillbaka till den känslan och började sluka böcker med samma typ av vemod. Maria Gripe blev en stor favorit.

Skymning är för mig ett tillstånd som förebådar slutet, en sista parentes innan det slutgiltiga. I den parentesen tror jag att mycket kan födas, allt det som måste ske innan klockan tickat ned. Jag är som allra mest kreativ precis innan en deadline, med kniven på strupen.
Plötsligt måste allt destilleras ned, kaoset ska ges konturer. När det gäller konst tror jag att det bästa resultatet uppnås efter en lång process, när man skalat och skalat bort, när det skett en omfattande reduktion.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons