Recension

DumplingsMänsklig fåfänga på vidrigt vis

Att rubricera Dumplings som skräckfilm är egentligen rätt missvisande. Nog är filmen äcklig så det förslår, men den är varken spännande eller thrillerdramatisk.

Hynek Pallas
Publicerad
Annons

Däremot är historien om den medelålders skådespelerskan och skönhetsikonen Qing (Miriam Yeung) en vackert filmad berättelse som prövar extremerna i vår uppfattning av vad som är ett godtagbart pris för skönhet.

I jakten på en
föryngringskur som skall få Qings make att se henne hittar hon den mystiska kvinnan Mei (Bai Ling) som lagar degknyten med rykte om sig att skänka evig ungdom.

Redan från början står
det klart vad knytena innehåller – i stället för att göra en onödig poäng av det (all marknadsföring av filmen avslöjar ju ändå vad det rör sig om) fokuserar filmen på den moraliska aspekten av att hacka upp och äta aborterade foster för att få slät hy.
Människans fåfänga har det ju vridits och vänts på förr, men knappast lika vidrigt som här. Men det betyder dystert nog inte att handlingen saknar verklighetsförankring: Googla ”collagen” och kolla upp de läpp- och hudprodukter som framställs av avrättade kineser och aborterade foster.

Men filmens främsta behållning är varken äckelfaktorn eller den sociala sensmoralen, utan fotot. Vare sig det är ett grått getto i Hong Kong, en röd-vit lunchbox på väg in i en röntgenmaskin eller ett samlag på ett lyxhotell så är världens bäste filmare Christopher Doyle där och lyfter scenen en nivå; ger bilden själ. Bäst blir det när Doyle får trängas med de två skådespelerskorna i Meis lägenhet. Med Bai Ling (som imponerande spelar en 60-årig kvinna i en 30-årings kropp) och Miriman Yeung blir kameran som en extra person i ett härligt udda kammardrama.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons