FN: Libyen har störtat ner i totalt kaos

Libyen har förvandlats till ett laglöshetens land med utbrett våld och grymma brott mot de mänskliga rättigheterna. Läget är nu det värsta sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades för fyra år sedan. Det rapporterar FN i en ny rapport.

Publicerad
Förstörde byggnader i Benghazi, oktober 2014.

Förstörde byggnader i Benghazi, oktober 2014.

Foto: MOHAMMED EL-SHEIKHY/AP
Annons

Libyen har störtat ner i totalt kaos, enligt en rapport som gjorts av FN-missionen UNSMIL och FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Rapporten ska presenteras vid FN:s människorättsråd i mars. I sammanställningen uppmålas en mycket mörk bild av ett sargat land där civila betalar ett skyhögt pris för strider mellan grupper som slåss om makten.

Libyen står inför den värsta politiska krisen och blodigaste våldsspiralen sedan 2011, enligt FN. Landet är splittrat mellan två regeringar som gör anspråk på makten – en internationellt erkänd och en som stöttas av militanta islamister. Samtidigt slåss beväpnade grupper om makten på marken, och begår omfattande människorättsbrott utan att straffas. Regelbundna urskillningslösa attacker och bilbomber drabbar civila, och infrastruktur som skolor, sjukhus och flygplatser har förstörts eller används för militära ändamål, enligt rapporten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons