Alla viner mår bra av att andas

Hur luftar man ett vin? Och behövs det ens? Mikael Mölstad har testat metoder, ger handfasta tips och utfärdar några bestämda varningar i luftningens spår.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Foto: COLOURBOX

Måste vinet luftas för att bli gott? Några av er tänker kanske att det räcker med att dra korken ur flaskan någon timme före middagen. De mer extrema anser måhända att man ska köra vinet i blendern på högsta speed.

En första sanning är att alla viner mår bra av att luftas. Unga som gamla. Det finns egentligen bara ett undantag: gamla fina bourgogneviner. Deras doft är så skör att den försvinner om man inte serverar vinet direkt ur flaskan i glaset.

LÄS MER:
Halvflaskor räcker till en hel middag

Unga viner behöver luft för att bli lite mindre råa. Dessutom tar luftningen bort eventuella instängda dofter. Påminner doften om möglig källare så är vinet dock korkdefekt. Den doften går inte bort genom luftning. Det är bara att lämna tillbaka flaskan.

Annons
Annons

Gamla viner behöver däremot syresättas för att doften och smaken ska komma fram. Efter decennier av instängdhet krävs det luftinblandning för att sätta fart på molekylerna.

Det räcker inte med att bara dra korken ur flaskan för att lufta vinet. Beviset på detta kom från en amerikansk läkare med hjälp av en hjärt-lungmaskin. När han efter flera timmar mätte syre- och koldioxidhalten i en öppnad flaska var den densamma som när flaskan öppnades.

Vinet måste alltså syresättas genom att hällas över i ett annat kärl. Enklast direkt i glaset som det ska serveras i. Låt det sedan stå minst tio minuter. Annars är en vinkaraff bra för de flesta viner. Var inte rädd för att hälla på ordentligt så att vinstrålen plaskar mot botten.

Du kan också ta till en av alla uppfinningar som gjorts på området. En av dessa är ett slags boll som sätts på flaskan. När vinet hälls upp kastas det runt i bollen och blir på så sätt luftat. Det finns också olika varianter med små håligheter som vinet ska rinna igenom. Det finns till och med en svensk karaff där det kommer åtta små vinstrålar vid serveringen.

En dansk har skapat en vinluftare som stoppas i flaskan och ger vinet en totalskruvad resa ner i glaset. Fast skojigast är sugröret av glas med små extra hål i. Uppfinnaren menar att det är den enda produkten som luftar vinet i själva smakögonblicket.

Allt detta är säkert bra – men helt onödigt om man inte är road av skojiga prylar. Oftast häller jag bara ner vinet i en snygg glaskaraff någon halvtimme före servering. Eller så tar jag till en portvinstratt med sil och hål i munstycket. Då kan vinet luftas rätt ner i glaset.

Annons
Annons

För ett par år sedan kom nyheten om det självluftande glaset. En tysk vinglasfirma påstod att deras glaskupa andades på något mirakulöst sätt. Konkurrenterna var mindre övertygade, stämde företaget – och vann.

Hur är det då att köra vinet i en mixer? Ja, faktum är att en norsk-amerikansk kokboksförfattare anser att detta är den perfekta luftningsmetoden. Han kallar det hyperdekantering och rekommenderar upp till en minut på högsta effekt.

Kan man tro på det? Här krävdes fältstudier. Fram med blendern och en flaska rött hundrakronorsvin från 2010. Jag testade tre glas av vinet – ett oluftat, ett luftat genom portvinstratten och ett mixat i blendern. Vinet i blendern blev snabbt till ett rosa skum. Ingen vacker syn. En kort stund senare såg dock vinet ganska normalt ut.

Resultatet visade att portvinstratten gjort vinet tydligt mjukare. Blenderkörningen visade något annat: ett absolut odrickbart vin med en elak ton av rå såpa.

Lufta gärna vinerna rejält därhemma – prova dig fram. Men låt inte något vin ens komma i närheten av blendern.

LÄS MER:
Korka om istället för upp

LÄS MER:
Hur mycket alkohol ska vin innehålla?

BLOGG:
Vinprovningen som överraskar

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons