Tortyrmästaren var en mönsterelev

RÖDA KHMERER INFÖR RÄTTA Dagen många kambodjaner hade väntat på i åratal kom till slut. Igår fördes Kaing Guek Eav, mer känd som ”kamrat Duch”, i en skottsäker bil till en nyuppförd domstolsbyggnad intill en militär­anläggning en halvmil utanför huvudstaden Phnom Penh.

Publicerad
Kaing Guek Eav, sittande till vänster, mötte rättvisan till slut.  I går ställdes Duch, som föreståndaren för Röda khmerernas tortyrkammare S 21 ofta kallas, inför rätta.

Kaing Guek Eav, sittande till vänster, mötte rättvisan till slut. I går ställdes Duch, som föreståndaren för Röda khmerernas tortyrkammare S 21 ofta kallas, inför rätta.

Foto: ADREES LATIF/AP
Annons

Rättegången mot Röda khmererna, som styrde landet med järnhand från april 1975 till januari 1979, har börjat och Duch är den förste som ställs inför rätta. Hundratals människor köade utanför domstolsbyggnaden för att försöka komma in medan utländska journalister sökte efter överlevande som skulle kunna berätta om vad som hände under skräckväldet i slutet av 1970-talet.

Duch var då föreståndare för Röda khmerernas mest ökända tortyrkammare, S-21 som den hette officiellt. Den var inhyst i en före detta skola i en av Phnom Penhs södra stadsdelar och är idag museum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons