Fler sökte till Afghanistan efter dödsfall

I lördags blev Kenneth Wallin den femte svenska soldaten som stupade i Afghanistan. Men inget tyder på att dödsfall avskräcker från att söka utlandstjänst. Tvärtom – efter att två militärer dog 2005 ökade intresset dramatiskt för att delta i förbanden där de stupade ingick.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Under rekryteringen i våras, som pågick under fyra veckor i april och maj, kom det in 6 358 ansökningar till 548 tjänster. Det var visserligen en minskning jämfört med under rekryteringen våren 2009, då 7 857 personer sökte sig till Isaf. Men enligt Fredrik Asplund, chef på antagningssektionen på Försvarsmakten, berodde minskningen antagligen på att EU:s insatsstyrka Nordic Battle Group samtidigt rekryterade, och sannolikt är det ungefär samma personer som söker till båda.

Det finns tecken på att intresset för utlandstjänstgöring ökar efter dödsfall. I november 2005 dog två svenska militärer, som ingick i de så kallade specialförbanden. Efter dödsfallen såg Försvarsmakten en dramatisk ökning av antalet sökande till de förbanden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons