Recension

Next to normalSensationell Lisa Nilsson

TRAGEDI Lisa Nilsson är sensationellt bra i musikalen ”Next to normal”. Här visar sångerskan att hon också har en scenisk auktoritet och gör en suverän tolkning av den krisande Diana.

Karin Helander
Publicerad
Annons

”Next to normal” är en hyllad Broadwaymusikal om en bipolär kvinna och en dysfunktionell familj. Den svenska premiären i Karlstad visade, trots goda insatser, att den inte är helt lättspelad. På Stockholms stadsteater faller bitarna på plats i denna pop-rockversion av en familjetragedi i amerikansk O’Neill–Albee-tradition. Diana lever i ett trauma efter sitt barns död för 16 år sedan. Hon är gränslös i sina pendlingar mellan depressioner, obarmhärtig ångest och maniskt forcerade försök att spela familjelycka. Hennes trasiga psyke färgar hela familjens tillvaro, hon åker in och ut på behandlingar, får mediciner och elchocker.

Lars Östberghs husfasad som täcker scenen är lika suddig som Dianas verklighetsbild och spricker i fogarna, rämnar. Ett utblåst hem där alla kämpar för att inte tappa fotfästet. Det förflutna vävs in i nuet, minnen väller fram och förträngs, hallucinationer och fantasier silar in genom väggarna. Tom Kitts genomkomponerade musik är både lättillgänglig och rätt sofistikerad, effektfullt instrumenterad och effektivt framförd av ett gäng utmärkta musiker. Med känslomässig intensitet spänner den från sköra drömmar och stråkmelankoli till powerballader och pumpande elchocksrock, med klistriga melodislingor och avancerad stämflätning. Balansgången mellan psykologi och schablon är hårfin, men Calle Norléns skarpslipade översättning lyckas undvika klichéer och smetsentimentalitet. Lisa Ohlins dynamiska regi är välorkestrerad med snygga sceniska lösningar och vågar ta ut svängarna i sjukdomens stormvindar; den ledsamma torftigheten, den stilla sorgen, svartaste förtvivlan och korta ögonblick av eufori.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons