Ivar Arpi:M tar ansvar, vad gör regeringen?

Ivar Arpi
Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson på Moderaternas pressträff.
Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson på Moderaternas pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Det har varit hjärtlöst från början. Sverige har hållit ut en gigantisk morot för människor i hela världen. Men behållit vallgraven. Om ni tar er hit kan ni söka asyl, men vi hjälper er inte över. Människor har offrat sina samlade besparingar och riskerat sina liv för att komma hit. Svensk asylpolitik orsakar, trots de godaste avsikter, mycket död och olycka. Den är inhuman.

Det är det ena. Det andra är att vårt eget land inte klarar av att ta emot fler asylsökande. Utrikesminister Margot Wallström pratar om en systemkollaps. Migrationsminister Morgan Johansson säger att gränsen är nådd. Det finns inga fler bostäder i Sverige. I Norrköping sover asylsökande på madrasser på golvet hos Migrationsverket. Kommuner runtom i Sverige larmar om att situationen går ut över all annan verksamhet. Det offentliga Sverige klarar inte mer just nu.

Och det här är bara början. Vi lever i en folkvandringstid. Nästa år beräknas fler asylsökande komma till Europa. Och i Europa är Sverige det allra populäraste målet, eftersom vår politik har avvikit från andra med sin generositet.

Annons
Annons

Regeringens förslag på omfördelning av flyktingar inom EU är ett luftslott. Vi må tycka att det är omoraliskt och osolidariskt, men, inget EU-land vill ta emot fler flyktingar. Tvärtom signalerar nu även Tyskland just det. I världspolitiken, även inom Europa, måste varje stat och dess politiker minnas att kärnuppgiften är att ta ansvar för det egna landet.

M-ledaren Anna Kinberg Batra flankerades av en glasklar Elisabeth Svantesson under måndagen på vad som nog kommer att anses vara en historisk presskonferens. Moderaterna vill att Sverige ensidigt ska börja respektera Dublinförordningen samt upprätta tillfälliga gränskontroller. Alla asylsökande som anländer från ett annat EU-land utan att ha registrerat sig ska skickas tillbaka. De som har registrerat sig tidigare ska skickas till det land där det skedde. Det innebär att endast de som anländer med flyg till Sverige kommer att kunna söka asyl här. I praktiken innebär detta ett tillfälligt flyktingstopp. Det är tyvärr vad som behövs i det här läget.

Det bygger på fungerande gränskontroller. Räcker polisens resurser?

Om inte, så bör Försvarsmakten, hemvärnet eller andra organisationer bistå med personal och resurser. I nuläget passerar stora mängder människor in i Sverige utan att registrera sig. Så kan vi inte ha det. "Chefen för gränspolisen sade nyligen att han trodde att ungefär hälften som kommer till Sverige inte söker asyl. Man vet inte vart de tar vägen. Det visar allvaret och behovet av gränskontroller", sade Anna Kinberg Batra. Nu etableras ett växande parallellt skuggsamhälle med människor som lever i rättslöshet. Det borde ingen tycka är bra.

Moderaterna föreslår också att de som fått avslag på sin ansökan omedelbart ska lämna landet. Ett ja ska betyda ja, och ett nej ska betyda nej.

Moderaterna har nu presenterat konkreta åtgärder som regeringen borde göra till sina. Moderaterna och Socialdemokraterna brukade hantera migrationspolitiken tillsammans för Sveriges bästa. De misstag som gjordes då bör inte göras igen. Men den långsiktighet och stabilitet som kan uppnås har alla ett intresse av att åstadkomma. Nu har regeringen chans att visa att den menar allvar med att ta ansvar för Sverige.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons