Fredagsvinet: Favoriter under hundralappen

Äntligen fredag! Visst är vinet en oöverträffad festdryck, men det behöver inte vara stort kalas för att du ska korka upp en flaska. Här är fyra plånboksvänliga viner.

Bengt-Göran Kronstam
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Publikfavoriter för vardag och fest

Vin-Sveriges nestor har avlidit, 93 år gammal. Nils-Bertil Philipson började sin bana i en tid då vinet var få förunnat, då den förbjudna frukten såldes över disk med ransonering och skamfylld registrering, då fylleriet var större än njutningen av alkoholhaltiga drycker.

Som en röd tråd kämpade han för det goda vinet som en självklar del i gastronomin. Kort sagt: för vinet i Sverige var Nils-Bertil Philipson den förgrundsfigur som Tore Wretman var för maten. De båda var också bästa vänner och gjorde varje år en resa som resulterade i de reseberättelser Operakällaren gav ut och som i dag är omistliga skatter i det kulinariska biblioteket.

På femtiotalet var Nils-Bertil Philipson initiativtagare till Munskänkarna som i dag samlar mer än 25 000 medlemmar och bidrar till att sju av tio svenskar njuter av vin regelbundet. Den svenska vinakademien är en annan av hans skapelser och som vinagent hade han landets i särklass mest prestigefyllda vinlista med hus som Moët & Chandon, Mouton Rotschild och Robert Mondavi i portföljen. I likhet med den senare drev Nils-Bertil Philipson samtidigt en livslång kamp för vinet som överlägsen måltidsdryck, även ur ett folkhälsoperspektiv.

Annons
Annons

Förr var vinet fint, numera är det gott. Så kan du sammanfatta denna inställning i ett motto som fler borde följa. Att vara vinkännare gör dig inte bättre, men det gör livet lättare att leva.

Som vinskribent är det frestande att söka udda, ovanliga viner för att berätta en historia som få känner till. Tyvärr hamnar man då lätt bland viner som få dricker, som är svåra att få tag på och som många kanske inte förstår att uppskatta. Det viktiga som konsumentjournalist är emellertid att guida till de bästa köpen utifrån läsarnas preferenser, inte att tala om för dig vilka viner du egentligen borde köpa.

Veckans vintips om prisvärda favoriter som passar allt och alla.

Förvisso har vinförsäljningen på övre sidan hundralappen ökat snabbt, från en hundradel till en tiondel på ett decennium, men samtidigt har vintrenden gått från en festdryck till måltidsdryck och i det ryms både högtid och vardag. Vi dricker vin oftare, men inte lika mycket varje gång.

Resultatet: 2014 minskade svenskarnas alkoholkonsumtion med 4 procent, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Sett över en tioårsperiod har alkoholkonsumtionen minskat med 11 procent, enligt statistiken. Det går stick i stäv med vad domedagsprofeterna hävdade när vi gick med i EU för drygt 20 år sedan.

Annons
Annons

Men låt oss lämna denna fråga för stunden och i stället lägga fokus på den goda smaken. Olof Dahlberg ber om fler tips på plånboksvänliga viner och det är ett önskemål han delar med många andra läsare.

Denna vecka har jag därför valt ut trotjänare, sådana som passar allt och alla och inte bara finns i ett fåtal butiker. Det handlar om publikfavoriter som redan bevisat sin plats i svenskarnas vinglas, som håller vad de lovar år efter år och smakar betydligt mer än de kostar, men som lätt glöms bort i vinprofeternas nyhetstörst.

Ett sådant är Umani Ronchis – 2014 Montepulciano d'Abruzzo – (nr 2337, 65 kronor), ett basvin att alltid ha hemma och som funkar till mycket av vardagsmaten. Jag har till och med druckit det med förtjusning till köttbullar och blodpudding. Fast glöm då lingonsylten! Vinets fräschör ger exakt samma, positiva smakbrytning, fast utan syltens socker. Så kan vår svenska husmanskost se ut i ny tappning. Det goda vinet fyller en funktion även där.

Plånboksvänligt i vinhyllan

Betyg: 6 av 6

2015 Domaine Lalande Sauvignon Blanc

nr 75181, 69 kronor, Frankrike, VdP d’Oc, vitt rent & krispigt

När detta lanserades skrev jag att det egentligen är för billigt, att det var en strategi för att få upp försäljningen. Nu har det kommit en ny årgång, minst lika god, och priset är detsamma. Under året har det kvalat in i många butiker och etablerat sig som en stor publikfavorit. Utmärkt, lång och saftig smak i torr, välgjord och i högsta grad användbar, okomplicerad sauvignonstil. Gott till både fredagsräkorna och den kokta torsken.

Annons
Annons
Betyg: 5 av 6

2015 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

nr 6463, 89 kronor, Australien, vitt fruktigt & generöst

Föredrar du mer fullmatade, tropiskt fruktgenerösa och avrundade vitviner är detta ett utmärkt alternativ. Däremot har man sparat in på den fläskiga fatrostning som förr präglade Australiens chardonnayer. Dagens stil har en stor och uttrycksfull doft av mogen, frisk frukt och väl integrerad ek. Smaken är bred och omedelbar med fruktig, mättad, redan fullmogen arom. Drick nu och njut till stekt fisk, pasta med lax eller skaldjur!

Betyg: 6 av 6

2014 Montepulciano d'Abruzzo

nr 2337, 65 kronor, Italien, Abruzzo, rött lätt & saftigt

Ingen som följt mina vinrecensioner under 30 år kan ha undgått att detta är en stående favorit. Det är lika gott till pizza som till caesarsallad och jag har till och med druckit det till pasta med musslor på plats i Abruzzo vid Adriatiska havets kust. Årgången här är sprillans ny och har en ren, god och aptitlig, körsbärsfruktig doft. Smaken är lätt och tilltalande i både charmfylld och matvänlig, föredömligt balanserad stil.

Betyg: 6 av 6

2013 Château de Seguin

nr 3958, 99 kronor, Frankrike, Bordeaux, rött elegant & tidlöst

Bordeaux är sällan billigt, kräver ofta ytterligare lagring och är ett vin som kräver viss erfarenhet. Inte detta som trots sin ungdom är fullt drickfärdigt med en oväntat öppen doft av mörka bär och en gnutta ek. Till det en bra, modernt präglad bordeauxsmak i både generöst och distinkt uppstramad stil som förgyller lammsteken, det grillade ankbröstet eller en entrecôte med fint tärnade rotfrukter i rödvinssky.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons