Annons

Antalet elbilar slår rekord i Sverige

Allt fler svenskar väljer att skaffa elbil, även om sifforna fortfarande är långt ifrån försäljningen av ”klassiska” bilar. Under 2015 nyregistrerades 2 962 elbilar i Sverige, en ökning med 139 procent från året innan.

Med nya batteriet Z.E 40 fördubblas ZOE:s räckvidd till 400 kilometer enligt NEDC. Foto: Renualt

2015 slogs flera rekord i bilbranschen, enligt Bilsweden. Under året registrerades rekordmånga nya personbilar, 345 108 exemplar. Samtidigt ökade antalet nyregistrerade elbilar i landet. Antalet elbilar har de senaste åren ökat kraftigt och ökningen tros fortsätta.

Som en del i detta har bilindustrin valt att utveckla och förstärka sina elbilserbjudande. Med eldrivna modellen ZOE vill Renault sticka hål på myten om att en elbil inte är en ”vanlig bil”.

Med nya batteriet Z.E 40 fördubblas ZOE:s räckvidd till 400 kilometer enligt NEDC. I praktiken betyder det att du vid normal körning en sommardag kommer upp till 300 kilometer på en laddning och på vintern cirka 200 kilometer. Det innebär större rörlighet, mer flexibilitet och fritt fram för spontana avstickare.

Större rörlighet

ZOE kan laddas hemma i garaget, på gatan, på kontoret…mer eller mindre var som helst. För att optimera laddningstiden används Caméléon-tekniken. Tekniken anpassar sig efter tillgänglig effekt, både enfas eller trefas upp till 22 kW, och justerar automatiskt laddtiden efter vilket laddningsuttag som används. På en halvtimme kan du ladda upp till 80 km i faktisk räckvidd.

Via pekskärmen i bilen kan föraren planera sin körning, kolla e-post, lyssna på musik och ladda ner appar via R-LINK Store. Via navigatorn går det också att se alla laddningsstationer i närheten eller vid slutdestinationen. Just infrastrukturen kring laddningsmöjligheter i Sverige är något som Renault de senaste åren arbetat hårt med att förbättra.

Elbnb ger el till alla elbilsägare

Nyligen lanserades tjänsten Elbnb. Det är ett initiativ från Renault för att i första hand lyfta frågan kring laddinfrastrukturen för elbilar och i andra hand få svenska folket att våga köra elbil. Enligt en ny Sifo-undersökning från Renault anser varannan svensk att bristen på laddstolpar är ett hinder för att köra elbil. Därför har Renault utvecklat tjänsten Elbnb där svenskar kan dela med sig av sin el för att elbilsägare ska kunna ladda sina bilar överallt. Att ladda en elbil är enkelt, det räcker med ett vanligt eluttag.

Antalet elbilar på svenska vägar ökar. Om ökningstakten fortsätter likt den senaste femårsperioden kommer det finnas över 20 000 elbilar på svenskar vägar till 2020. Det kräver en fungerande infrastruktur för att bilarna ska kunna laddas.

– Elbilar är redan verklighet, men trots att det är 2016 och miljö är mer aktuellt än någonsin så laggar infrastrukturen. Därför startade vi Elbnb, ett initiativ som drivs av folket själva och som visar att svenskarna gärna drar sitt strå till stacken när politiska beslut dröjer. Samtidigt vill vi visa att det är lika lätt att ladda en elbil som det är att höja sin röst för grönare vägar, säger Lars Höglin, som står bakom initiativet på Renault.

Vill du veta mer om Renault ZOE? Läs här.