Sjöstedt glider undan kritiken

Inte ett enda av Madeleine Sjöstedts exempel på goda samarbeten handlar om sammanslagna institutioner, vilket gör det svårt att ta argumentationen på allvar, skriver Jonas Mosskin.

Publicerad
Annons

sitt svar (24/11) undviker kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) att bemöta min kritik mot att slå ihop Kulturhuset och Stockholms stadsteater. Istället berättar hon om olika gränsöverskridande kulturprojekt hon tagit del av. Men inte ett enda av hennes exempel på samarbeten handlar om sammanslagna institutioner, vilket gör det svårt att ta argumentationen på allvar. Sjöstedt nämner den danska konsthallen Lousiana som arrangerar en hyllad litteraturfestival. Ett initiativ från Lousiana och inte resultatet av någon fusion av kulturinstitutioner efter lokala påtryckningar från en kulturpolitiker i Köpenhamn. Detta är knappast ett argument för att slå ihop Kulturhuset och Stadsteatern.

Sjöstedt befinner sig ofta fritt svävande över den kulturella vardagen. Hon har ett naivt ”rationellt” synsätt där antalet besökare och inte konstnärlig kvalitet utgör bedömningsgrunden för kulturen i Stockholm. Att antalet besökare på Kulturhuset ökade under 2011 jämfört med året innan bör ses i ljuset av att delar av huset var stängt för ombyggnad under 2010. I Sjöstedts Kulturhus får allt fler strömma till allt färre intressanta programpunkter, mestadels på dagtid eftersom byggnaden måste stänga kl. 19.00 eller börjar med sommaröppettider redan i maj.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons