Döden som du aldrig sett honom förut

Glöm bilden av Döden som en blek man med svart cape och lie. I de här två skruvade och spännande böckerna bär han lila sammetskavaj, klackring, backslick och en cigarr i mungipan. Och han heter Göran.

Lisa Bjärbo
Publicerad
En klassisk bild av Liemannen: Riddaren Antonius Block spelar schack med en kåpklädd Döden i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” (1957). Riktigt så ser inte Döden ut i Belanner och Perssons ungdomsböcker. Foto: SF

Svensk högstadiemiljö med vanliga ungdomar, spänning samt en rejält skruvad handling. Och Döden som en av huvudpersonerna.

Så kan man beskriva Linda Belanner och Fredrik Perssons två böcker med de extremlånga titlarna: ”Du kanske inte vet det men Döden spelar faktiskt inte handboll” och ”… och bingo är bara för de förlorade”.

Det handlar om 14-åriga Mattias, som i första delen mot sin vilja tvingas jobba som Dödens hantlangare. Tanken är att han ska hämta de som ska dö, ta hand om dem när de lämnar jordelivet, och föra dem vidare dit de ska.

Problemet är bara att han inte vill, och det börjar göra Göran väldigt förbannad. Vad händer när Döden blir förbannad? Menar Göran allvar med alla sina otäcka hot om konsekvenser?

I andra delen har det blivit fullt i Dödens väntrum. Göran är helt utarbetad, och hinner inte ta hand om alla döda och leverera dem till rätt slutstation. Istället samlas de som zombies i stadens bingohallar, och det betyder problem. Om de döda inte får dö kommer det att bli omöjligt för de levande att leva.

Det låter skruvat och det är det också. Men det är också spännande och rolig läsning med högt tempo. Med sina korta kapitel och moderna språk blir det här hyfsat lättläst, men inte barnsligt.

Framförallt gillar jag porträttet av Döden. Göran är väldigt minnesvärd där han kör omkring i sin SUV och är odräglig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons