Njut av Normandie

Lite lyx på tu man hand. Sådant som får kosta, men inte för mycket. Då är tipset att ta en långhelg i ett kulturlandskap och äta gott, allra helst på lågsäsong. Vi bilade till havet längs floden Seine. Häng med på SvD:s rutt i Normandie.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Att få flyga klockan 11.55 från Skavsta är lyx. Man kommer inte utsliten fram till någon morgondestination som Rom eller Girona, däremot med dygns­- rytmen i behåll till den nordfranska staden Beauvais. Klockan tre är vi redan på väg västerut över vintergröna slätter mot Rouen. Till Normandies storslagna korsvirkesstad är det åtta landsvägsmil, en lagom förstadags­etapp.

Att det särpräglade Normandie överhuvudtaget blev till berodde på vikingarna. Det var just på landskapsgränsen, i en by fem mil sydväst om Beauvais, som vikingajarlen Gånge Rolf fick makten över det som kom att kallas nordmännens land. Den 11 juli 911 var fransmännens kung så desperat över att vikingarna kunde ro upp längs Seine och plundra Paris, att han mot löfte om att räderna skulle upp­höra, släppte allt land från ån Epte ända till havet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons